Tänavune Tallinna jõulukuusk räägib ühe pere kurva loo

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna tänavune jõulukuusk tuuakse Kose ja Kiili valla piirilt endisest talukohast, mille hävitas nõukogude võim.

Rootsis elava maaomaniku sugulase Loore sõnul asus ühel pool teed Visja kõrts, teisel pool teed aga vanavanemate maja. Raekoja platsile jõudev jõulukuusk aga hakkas tõenäoliselt  kasvama pere vanemate vendade 1930. aastate keskel istutatud hekist, mis praegu on juba osaliselt kuivanud.

Omaniku pere saatus oli aga traagiline. Kui maja omanik Johannes Poomann keeldus 1940. aastate lõpus kolhoosi astumast ning oma vilja ja loomi kolhoosile üle andmast, viidi ta selle eest Raplasse kinnipidamiskohta. Kui ta sealt mõne aja pärast vabaks sai ja koju jõudis, leidis ta eest vaid maja vundamendi. Kommunistide käsilased olid maja minema viinud ja Prillimäel uuesti üles ehitanud. Majja paigutati elama kaheksa sisserännanud vene perekonda.

Teised pereliikmed olid eri kohtades punaste eest paos ning regulaarsemalt hakati kokku saama 1950. aastate teisel poolel ja 1960. aastatel tänase jõulukuuse juures olnud õunaaias, mille Johannes ja Lisette Poomann olid enne sõda rajanud. Kokkusaamised toimusid reeglina õunapuude õitsemise ajal ning tollastel piltidel on ka noor kuusk näha. Tänaseks on kuusehekk kuivamas ja õunapuud metsistunud.

Loore sõnul on küll veidi kahju kuusest loobuda, aga samas on kindlasti ka tore seda Raekoja platsile vaatama minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles