Galerii: muuseum eksponeerib võrratuid Prantsuse lauanõusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis valmis koostöös Prantsuse Instituudiga näitus prantsuse lauanõudest ja -kujundusest.

Prantsuse lauakatmiskultuur on maailmas laialt tuntud nii disaini kui ka tootjate poolest. Näitusel on eksponeeritud klassikute ja kaasaegsete kunstnike looming. Näituse koostamiseks esitasid nimekad prantsuse lauanõude tootjad väljakutse erinevatele disaineritele – Deshoulières Jean-Charles de Castelbajac’ile, Bernardaud Olivier Gagnère’ile, Baccarat Philippe Starck’ile, La Cristallerie Saint-Louis Matali Crasset’le jne.

Tulemuseks on kümme lauda, mis on esitletud hoolikalt seatud kompositsioonidena ja pakuvad ideaalseid võimalusi mitmesugusteks eineteks, ulatudes peentest hommikusööginõudest taaskasutatavate piknikukomplektideni. Kasutades erinevaid ja ootamatuid materjale, on näitusel mänglevalt ühendatud ilu ja funktsionaalsus. Iga laud pakub vaatajale omanäolise stsenaariumi ja meeleolu, andes edasi prantsuse lauakunsti savoir-faire’i.

«Sõna disain kasutamisel kõlab selles alati teataval määral snobismi, tähendades igas keeles sama. Taustamuusika loovad helidisainerid, ümbritseva valguse loovad valgusdisainerid, isegi kokad on muundunud toidudisaineriteks,» leiab näituse koostaja, kunstikriitik, sõltumatu kuraator ja ajakirjanik Elisabeth Couturier.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles