Politsei: omavalitsuste alkoholipiirangud peaksid olema ühesugused

Tiina Kaukvere
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: SCANPIX

Tallinn plaanib kehtestada pühapäeviti alkoholimüügi piirangu, ent politsei kinnitusel on kõige rohkem alkoholi tarvitamisega seotud väljakutseid hoopis kuu algusel, pärast palga ja sotsiaalrahade väljamaksmist ning muidugi ka reedel ja laupäeval. Samuti peab politsei oluliseks, et piirangud oleks omavalitsustes ühesugused.

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder rääkis, et kõige rohkem väljakutseid alkoholi tarvitamisest tingitud süütegude kohta saab politsei reedel ja laupäeval ning kuu alguses, pärast palga ja sotsiaalrahade väljamaksmist.

«Väljakutsed jagunevad peamiselt kolme lahtrisse –  häiriv lärm ja konfliktid, mis alkoholijoobes inimeste vahel võivad tekkida ning eskaleeruda kakluseks; teated liigjoobes inimestest, kes on näiteks kuskile magama jäänud ning perevägivalla väljakutsed, kus pahatihti on tülide tekkimisega seotud ka alkoholi liigne tarbimine,» kirjeldas Põder.

Tema sõnul mängib alkohol väga suurt rolli nii kuritegude toime panemisel kui ka ohvriks langemisel, kuna vägijoogi mõju all oleva inimese käitumine on ettearvamatum. «Inimene ei pruugi kontrollida enda tegutsemist ning sageli kaovad õige ja väära käitumise piirid,» lisas ta.

Kui uurida politseilt, kas nad toetavad pühapäevast alkoholimüügi keeldu Tallinnas, vastab Põder, et politsei toetab läbimõeldud meetmeid, mis aitaksid vähendada alkoholi liigtarvitamisest tekkivaid kahjusid. «Samas on meie hinnangul oluline, et piirangud oleksid omavalitsuste lõikes võimalikult ühtsed, et ära hoida nn alkoholirännet, kus ostu tegemiseks võidakse sõita näiteks joobes olekus ühest omavalitsusest teise,» selgitas Põder.

Päästeameti arendusosakonna analüütiku Helina Uku sõnul hukkus 2014. aasta esimese seitsme kuu jooksul tules kõige enam inimesi kuu alguses 1.-10. kuupäevani (13 inimest ehk 45 protsenti). Kuu keskel ja lõpus hukkus arvuliselt ühepalju inimesi.

Kuu algusel hukkunud 13-st inimesest oli joobes kaheksa. Aga 11 juhul oli tulekahju tekkepõhjus suitsetamine. Kuu keskel (11-20) olid kõik hukkunud joobes (8-st 8). Kuu lõpus (21-31) hukkus kaheksa inimest, kellest joobes oli seitse.

2013. aasta samal perioodil hukkus kõige enam inimesi kuu keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles