Meremiinide lõhkamine pani maa vappuma

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol miinitõrjeoperatsioon.
Fotol miinitõrjeoperatsioon. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tallinna lahes toimunud lõhkamised ei jäänud pealinastel märkamata - nimelt võis eile ja täna nii mõnelgi pool tunda lõhkamisejärgset võnkumist, mis meenutas maavärinat.

Postimehega võttis ühendust lugeja Marko, kes tundis täna keskpäeval koos kolleegiga, justkui oleks maavärin aset leidnud. Ta viitas ka veebilehele, kus on registreeritud seismoloogiline aktiivsus:

Allikas: http://www.emsc-csem.org/Earthquake/seismologist.php
Allikas: http://www.emsc-csem.org/Earthquake/seismologist.php Foto: Kuvatõmmis / http://www.emsc-csem.org/

Eesti Geoloogiakeskuse juhtivseismoloog Heidi Soosalu ütles Postimehele, et võnkumist võis nii eile kui täna Tallinnas tõepoolest tunda, kuid tegemist ei olnud loodusliku maavärinaga. Nimelt lõhkasid miinituukrid eile ja täna Tallinna lahes põhjamiine koos kolme varem leitud torpeedo lõhkepeaga.

Seismoloog tõi välja, et nende automaatanalüüs registreeris täna võnkumise lausa kolmel korral: kell 10.07 oli Rohuneemest lääne suunas maa võnkumine magnituudiga 1,9, kell 11 oli samas kandis 2,6-magnituudiline maa värisemine ning täpselt tund aega hiljem oli Tallinna lahes veidi nõrgem, 2,3-magnituudiline võnkumine. Ehkki neist keskmine oli tugevaim, tunti just viimast Soosalu sõnul kõige enam, kuna see oli maismaale kõige lähemal.

Soosalu tõi muu hulgas võrdluseks, et igapäevased karjäärilõhkamised ei küündi kunagi sellisele tasemele nagu tänased miiniõhkimised. «Ma üldse ei imesta, et keegi seda Tallinna kandis tundis,» sõnas ta.

«Kui siin kandis toimub maavärin, mille magnituud on 2,6, siis see ei ole nii suur, et midagi purustaks ja nii edasi, aga ta on selgesti tuntav, nii nagu see lõhkamine sellises mõõtkavas ka on. Kindlasti on paljud Tallinna inimesed seda tundnud.»

Möödunud esmaspäeval alanud miinitõrjeoperatsioonil leidsid Eesti, Läti ja USA merevägede miinituukrid viis põhjamiini, mis eile ja täna koos kolme eelnevalt leitud torpeedo lõhkepeaga lõhati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles