Kas Savisaare kuiv seadus suretab väikepoed välja?

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitmed väiksed poed sulgevad 1. märtsil uksed, kuna kaotavad suure osa oma sissetulekust. Väikepoodnike sõnul soosib linn suurte kettide monopoli ning suretab poliitiliste punktivõitude nimel linnas ettevõtlust.
 

Kalamajas asuva Tõllu poe juhataja sõnul on nende väike pood olnud avatud 13. aastat, kuid 1. märtsil ähvardab poodi sulgemine. Juhataja sõnul ostetakse poest põhiliselt leiba ja piima, kuid alkoholi müük on oluline osa nende käibest. Ilma alkoholi müügita pood ots-otsaga kokku ei tuleks.

Tõllu poes on 57 ruutmeetrit kaubanduspinda, kuid linnavalitsus keelab alkoholimüügi kõigile, kelle kaubanduspind on alla 150 ruutmeetri. Poodniku sõnul on üheks võimaluseks teha lühem tööpäev, teine võimalus on pood lihtsalt kinni panna.

Poodi tihti külastava naisterahva sõnul oleks väga kahju, kui pood suletaks. «Kodulähedases poes on hea ja kiire käia,» lausub ta.

Lime alkoholipoode haldava AS Alkotrendi juhatuse liikme Marina Tšetšjotka sõnul on nende kuuest poest neli väiksemad, kui 150 ruutmeetrit. Kõik neli poodi lähevad pankrotti. «Tööd tehakse suute kettide jaoks ja müük kolib lihtsalt Tallinna lähedastesse valdadesse. Väikesed poed ilma alkoholita ellu ei jää,» kommenteerib Tšetšjotka müügipiiranguid.

Tallinncity käis Linnamäe teel asuvas Lime alkoholipoes, mis asetseb üle tee Tallinna Linnamäe Vene Lütseumist. Linnavalitsuse korralduses on sätestatud, et alkoholi müük keelatakse 50 meetri kaugusel kooli peauksest olevates poodides. Iroonilisel kombel on poe ja kooliukse vahel 57 meetrit  ning antud meetme tulemusel jääks pood avatuks, saatuslikuks saab aga ruutmeetrite arv.

Lime alkoholipoodide juhataja kooli läheduses asetseva poe üle uhkust ei tunne. «Ta ei ole tegelikult õiges kohas, me ostsime aasta tagasi ära ühe väikse keti ja selles ketis oli see pood olemas. Mulle isiklikult see väga ei meeldi, aga mis teha,» kommenteeris poe lähedust koolile Tšetšjotka.

AS Remedia juhatuse esimees Vladimir Feldmani sõnul on alkoholimüügi piiramine koolide läheduses mõistlik, kuid kõik ülejäänud on puhas poliitiline populism. «Probleem pole kaupluse suuruses, suurusest ei sõltu, kas inimene ostab viina või ei. See on pigem selline suurte kettide lobitöö,» leiab Feldman.

«Naeruväärne on see, et muudatus tehakse ainult pooleks aastaks. Me oleme ärimehed, mitte laborirotid, kellega eksperimenteerida. Ei ole mõtet hakata ärimehi pigistama. Eriti selliseid ärimehi, kes maksavad makse ja annavad tööd inimestele,» kommenteeris linnaisade suhtumist Feldman.

Tallinna Linnavalitsus kinnitas eilsel istungil korralduse eelnõu, millega peatatakse pealinna haldusterritooriumil pühapäeviti alkohoolse joogi jaemüügi õigus pooleks aastaks alates märtsist 2015. Ühtlasi keelatakse alkoholi müük koolide peaustest 50 meetri kaugusel ning poodides, mis on väiksema pinnaga, kui 150 ruutmeetrit. Tallinna Linnavalitsuse andmetel kaotavad alkoholimüügi õiguse selle tulemusel 104 müügikohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles