Kaupmehed: alkomüügi keeld piirab ettevõtlusvabadust

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholipood
Alkoholipood Foto: Tairo Lutter

Eesti Kaupmeeste Liit leiab, et ilma mõjuanalüüsita pole alkoholiseadusest tulenevalt linnavolikogul pädevust kehtestada alkoholi jaemüügi ajalist piirangut.

Kaupmeeste Liidu tegevdirektori Marika Merilai sõnul piirab Tallinna plaan ettevõtlusvabadust ning ei ole oma olemuselt proportsionaalne. «Eelnõu koostamisele peab eelnema vastav mõjude analüüs, et oleks võimalik hinnata eelnõuga kavandatavate piirangute proportsionaalsust,» sõnas Merilai.

Kaupmeeste Liit soovib, et talle edastataks tutvumiseks ja arvamuse andmiseks alkoholi müügi piirangut ettenägeva õigusakti eelnõu ning eelnõu aluseks olevad meetmete sobivust, vajalikkust ja mõõdukust käsitlevad uuringud ja analüüsid ning kriteeriumid erinevate piirangute kavandamisel.

Marika Merilai sõnul on alkoholiseaduses piisavalt reguleeritud alkohoolse joogi jaemüügi kaasamüümise ja kohaleveo müügivormi kellaajalised piirangud. «Alkoholiseadus reguleerib kohaliku omavalitsuse pädevust alkohoolse joogi jaemüügi reguleerimisel, see ei sisalda volitust reguleerida täiendavalt alkohoolse joogi jaemüügi kellaaega, kaasa arvatud nädalapäevi,» sõnas Merilai.

«Avaliku korra tagamise huvides on võimalik alkohoolse joogi jaemüügi õigus peatada kuni peatamise tinginud asjaolu äralangemiseni ehk sellise piirangu kehtestamine saab olla ajutine ja kindla eesmärgi saavutamiseks,» ütles Marika Merilai. «Seetõttu on Kaupmeeste Liit seisukohal, et Tallinna Linnavolikogul ei ole pädevust eelnõu vastuvõtmiseks osas, mis puudutab alkohoolse joogi jaemüügi ajalist piirangut.»

Tallinna Linnavalitsus kinnitas tänasel istungil korralduse eelnõu, millega peatatakse pealinna haldusterritooriumil pühapäeviti alkohoolse joogi jaemüügi õigus pooleks aastaks alates märtsist 2015.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub kokku 50 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles