Miks politsei lapse kodust vägisi ära viib?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalmeedias jagatakse videot, kus on näha, kuidas politsei viib kodust ära kümneaastase poisi. Tegemist pole siiski politseivägivallaga, vaid kohtumääruse täitmisega.

Tegemist on Lasnamäel elava perega, kelle üks laps peab vastavalt kohtumäärusele elama asenduskodus ning video on filmitud lapse isa poolt tänavu septembris. Kusjuures see pole sugugi ainus selline video, sest sotsiaaltöötajad on poissi politsei abil asenduskoju viima pidanud ka varem.

«Septembri alguses palusid Lasnamäe linnaosa sotsiaaltöötajad kohtumääruse täitmiseks politsei abi, et toimetada asenduskodusse 10-aastane laps. Kuna lapse vanemad on korduvalt eiranud kohtumäärust ega ole võimaldanud lastekaitsetöötajatel ega teistel sotsiaaltöötajatel korterisse pääseda, samuti hoidnud kõrvale laste loovutamisest asenduskodusse, pöördusid spetsialistid abi saamiseks politsei poole. Sellise toe ja abi palumine politseilt ei ole erakorraline ega harv juhus,» selgitas Põhja prefektuuri vanemkomissar Ly Kallas.

«Meie noorsoopolitseinikud, kes ka sel päeval selle perekonna juures viibisid, aitasid lastekaitsetöötajatel teha oma tööd. Nii korrakaitsjad kui ka sotsiaaltöötajad selgitasid nii poisi emale kui ka lapsele, et kohtumäärust tuleb täita ning paraku ei võimalda see hetkel lapsel kodus viibida,» rääkis Kallas.

«Arusaadavalt on selline olukord lapsele raskesti mõistetav ning ebameeldiv, sest iga laps soovib kasvada turvalises keskkonnas enda pere juures. Kindlasti ei olnud lapse vastumeelne ära viimine asenduskodusse emotsionaalselt lihtne ka meie korrakaitsjatele, ent taoliste kohtuvaidluste puhul ei saa politsei tegutseda emotsioonide najal, anda hinnanguid või eirata kohtumäärust. Politseinike sekkumine antud juhtumi puhul oli aidata lastekaitse spetsialistidel teha oma tööd ning tugineda seadustele,» lisas ta.

Tallinncityle teadaolevalt on politseil kõnealuse perekonnaga ka varasemaid kokkupuuteid olnud, ennekõike just seetõttu, et kohtumäärusega kuni hooldusõiguste küsimuste kohtuotsuseni asenduskodudesse määratud lapsed on sealt ära jooksnud ning ka vanemad ei täida seadust ning hoiavad kõrvale kohtumääruse täitmisest.

Kohtumäärus kehtib senikaua, kuni erinevad kohtuastmed arutavad Tallinna linna taotlust vanematelt vanemlike õiguste äravõtmist. Kohtuasi on jõudnud välja riigikohtusse, mis saatis selle jälle tagasi esimese astme kohtusse. Niikaua, kui kohus pole lõplikku otsust teinud, peavad lapsed kohtumääruse kohaselt elama asenduskodus ning võivad vanemate juures olla vaid paaril päeval nädalas. Sealt ei taha nad aga asenduskoju tagasi minna ja sel pinnal tekkinud konfliktid on vanemate poolt videole jäädvustatud ning neid serveeritakse sotsiaalmeedias kui politseivägivalda.

Lasnamäe linnaosavalitsus on kõnealuse perekonnaga juba pikemat aega hädas.

«Laste huvidest lähtuvalt ei ole meil õigust teie küsimusi kommenteerida, sest avaliku teabe seadus ja isikuandmete kaitse seadus seavad meile piirangud,» ütles linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik Ilja Burtsev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles