NO47 Ene-Liis Semperi lavastus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ene-Liis Semperi lavastuses on inimesed, keda me kõik tunneme, ja olukorrad, millega me kunagi kohtunud pole.



Tiigerliiliad. Alasti inimkeha. Kummaline nurk mõnes salapärases ruumis. Uue ajakirja lõhn. Südame tuksumise bubump bubump. Need argised hetked võivad meis tekitada nii õnnetunnet kui ka hirmu. Kohmetust. Soovi olla keegi teine. Karjuda. Vääksuda nagu väike titt. Mida need hetked täpselt tähendavad, ei suuda me sõnadesse panna. Me lihtsalt reageerime, kui kohtume tuttavaga. Kuid mis saab siis, kui kohtume tundmatuga? Kui sõnu ei ole ja senistest reaktsioonidest ei piisa?



Ene-Liis Semperi kunsti keskmes on alati olnud inimene. Tema videodes oleme näinud inimest, kes koos väikese loomakesega sõidab üle tühja välja uude koju. Kuidas keegi teine kutsub meid kuhugi tundmatusse, kuid ilusasse kohta. Ühe inimese suhu istutatakse lill ja üks inimene poob ja laseb end maha - uuesti, uuesti, uuesti. Ja keegi lakub ühe ruumi nii säravpuhtaks, nii et seal sees olles ei julge isegi hingata - nii ilus on.



Need inimesed on alati ajutised. See, mida me nimetame "eluks", ei ole mõõdetav, ei ole isegi reaalne. Elu ei ole kõik. Elu on vaid osake millestki suuremast. Aga kuidas teha nii, et olla elus, kuid puudutada seda suuremat?



Ene-Liis Semper on olnud kümme aastat Teater NO99 loominguline juht ning paljude lavastuste kaasautor. See on tema esimene lavastus, mille ta lavastab üksinda. Tal on idee. Tal on näitlejad. Tal on proovisaal.



Lugemis- ja vaatamissoovitusi (ei ole lavastusega seotud):


Jouko Turkka "Aiheita"


Milan Kundera "Naljakad armastuslood"


Filmid  "Happiness" ja "Paradise"


Maurice Druon "Tistou, roheliste sõrmedega poiss"


"Vogue Uomo"



Lavastaja-kunstnik Ene-Liis Semper


Laval Marika Vaarik, Eva Klemets, Rea Lest, Jörgen Liik ja Raivo E. Tamm (külalisena)



Esietendus 13. novembril 2014 Teater NO99s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles