Fotod ja video: trammitee on valmis, varsti saab sõita ka

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ennelõunal nihutati Vineeri ühissõidukipeatus oma uuest asukohast jälle sinna, kus see Pärnu maantee remondi lõppjärgus oli olnud, peatusse aga püsitati telk, mille varjus kutsutud seltskond rekonstrueeritud trammiteed ja Pärnu maanteed avas.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul ei ole nii suuremahulisi investeeringuid trammiliikluse arendamiseks Tallinnas ammu tehtud. «Tänaseks on Tallinna panus 14 miljonit eurot ja 18,9 miljoni euroga on Euroopa ühtekuuluvusfondist taristu rekonstrueerimisprojekti toetanud Keskkonna Investeeringute Keskus,» ütles Savisaar Pärnu maantee trammitee avamisüritusel.

Linnapea sõnul saadi tööde käigus abi ka Austria suursaadikult, tänu kellele õnnestus tööde valmimist oluliselt kiirendada. «Suur tänu talle selle eest. See projekt on tõestuseks, et riigi ja linna koostöös on võimalik ühistransport viia uuele tasemele. Loodan, et meie koostöö jätkub ja linlased ning Tallinna külalised saavad peagi nautida 21. sajandi ühistransporti,»  lausus Savisaar.

21. sajandi ühistranspordi esimene pääsuke, esimene CAF Urbos tüüpi tramm pidi esialgsete plaanide kohaselt jõudma Tallinna 21. novembril.  See kuupäev aga lükkus väidetavalt Hispaania tehase süül edasi. Vahepeal räägiti 12.-14. detsembrist, praegu ütlevad asjaosalised esimese uue trammi saabumisajaks lakooniliselt «detsember».

3. ja 4. trammiliini avamise kuupäevad on selle eest aga täpselt teada. Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul avatakse trammiliiklus vanade trammidega 4. Trammiliinil kümnekonna päeva pärast. Umbes 15. detsembri paiku peaks taas käigus olema ka liin nr 3 Tondi-Kadriorg.

Selleks ajaks peaks linnas sõitmas näha olema ka esimest uut trammi. «Esimene uus trammikoosseis saab Tallinn detsembri alguses. Seejärel me monteerime ta kokku, varustame ta monitoride, validaatorite, infokleebiste ja muu liiniloa saamiseks vajalikuga. Seejärel tulevad testsõidud. Vastavalt tarnelepingule peab tramm läbima tuhat kilomeetrit ja veebruaris alustab uus tramm tavapärast liinivedu,» rääkis Tamm.

Tallinna trammiliikluse renessanss sai alguse 2011. aasta  1. juunil, kui Eesti Vabariigi ja Hispaania Kuningriigi vahel sõlmiti leping saastekvootide eest trammide ostmiseks. 2013. aasta juulis ehitati Peterburi tee remondi käigus trammitee üle Peterburi tee eesmärgiga viia trammide tagasipööramisring Peterburi tee 2 krundile. See on ka eelduseks trammiühenduse rajamisel Tallinna kesklinna ja lennujaama vahel. Põhiline tee-ehitus läks lahti tänavu aprillis ning eile kuulutati lõppenuks Pärnu maantee ja sealse trammitee rekonstrueerimine lõigul Vabaduse väljak – Tondi. Kahe nädala pärast, 18. novembriks, lõpetatakse ka Pärnu maantee trammidepoo rekonstrueerimise esimene etapp.

Tänsest on täies mahus autoliiklusele avatu ka Tondi tänava lõik Pärnu maanteest kuni raudteeni, mis oli kevadest saadik suletud. Praegu käib trammitee ehitus veel Tondi tänava ja Pärnu maantee vahelisel lõigul. Samuti tehakse töid veel Vana-Lõuna tänava kõrvalt kulgeva trammitee juures, kuid need tööd ei peaks enam autoliiklust häirima.

Uued trammid jõuavad Tallina ükshaaval terve järgmise aasta jooksul ning viimased 20 trammist saabuvad 2016. aasta alguses.

Riigi ja Tallinna koostöös investeeriti 3. ja 4. trammiliini kaasajastamisse kokku 91 miljonit eurot. Riigipoolne panus moodustab 72,2 miljonit (sealhulgas saastekvoodivahenditest 53,3 miljonit ja Euroopa ühtekuuluvusfondist 18,9 miljonit). TLT ja Tallinna linn panustasid trammiliikluse renessanssi vähemalt 14 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles