Tõnu Kaljuste «Aadama passioonist»: liigume lavastuse suunas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval esitleti Tallinna Eesti Rahvusringhäälingu ja Euroopa ühe tuntuma muusikafilmide tootja Accentus Music koostöös valmivat dokumentaal- ja kontsertfilmi «Aadama passioon» samanimelisest Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni suurteosest.

Tele- ja kinoekraanidele jõuavad teosed üle maailma 2015. aasta sügisel. Dirigent Tõnu Kaljuste rääkis Postimehele antud videointervjuus, et kaamera saadab lavastuse ettevalmistusi kogu loomeprotsessi vältel.

Dokumentaalfilmi «Aadama passioon» keskmes on helilooja Arvo Pärt ning lavastaja Robert Wilson, keda jälgitakse samanimelise ja Eesti Kontserdi esimese maailmaproduktsioonina sündiva muusikateatrilavastuse proovideperioodi ning tuleva aasta mais toimuva esietenduse jooksul. Film viib vaatajad esmakordselt kahe maailmanimega kunstniku sügavasse mõtte- ja tegudemaailma.

Eesti Kontserdi poolt partnerluses Milano tootjafirmaga Change Performing Arts (CPA) lavale toodavast “Aadama passioonist” valmib pärast esietendusi ka eraldi maailma turgudele suunatav kontsertfilm. Kontsertfilmi režissöör Andy Sommer kinnitab, et nii nagu lavastuses, mängivad ka kontsertfilmis lisaks muusikale olulist rolli tekst ja valgus.

Lavastuse muusikaks on Arvo Pärdi mõjusamaid teoseid: «Aadama itk», «Tabula rasa» ja «Miserere», mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega «Sequentia».

«Pärdi võimast muusikat on laval teatrikeeles edasi andma valitud lavastaja Robert Wilson ning läbi kontsertfilmi jõuab see unikaalne koostöö miljonite vaatajateni üle maailma,» märgib Sommer. «Aadama passiooni» esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, solistid, näitlejad ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilased.

ERRi roll filmiproduktsioonis on ETV peatoimetaja Heidi Pruuli sõnul kahetine – lisaks oma salvestustehnika ja nimekate tegijate rakendamisele tuli leida usaldusväärne välispartner, kelle tootmiskogemus ja kontaktidevõrk tagaks filmidele loodetava kvaliteedi ja levi. Partneriks kutsutud Euroopa ühe tuntuma muusikafilmide tootjafirma Accentus Music asutaja ning filmide produtsendi Paul Smaczny kinnitusel jõuavad filmiversioonid ligi 50 riigi telekanalitesse, kinodesse ning filmifestivalidele Euroopas, Ameerikas ja Aasias.

Muusikateatrilavastuse «Aadama passioon» piletid tulevad müüki 3. novembril. Ühe pileti hind on 65 eurot ning ühele etendusele müüakse 1000 piletit. Alates 1. jaanuarist 2015 tõuseb piletihind 20%. Piletid on müügil Eesti Kontserdi kassades, Piletilevi ja Piletimaailma müügipunktides üle Eesti.

Muusikateatrilavastuse “Aadama passioon” valmimist toetavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS), BLRT Grupp, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles