Linnavalitsus toetab riigigümnaasiumi asutamist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Heidmetsa sõnul vajaksid riigigümnaasiumi välismaalt tagasi pöörduvate perede lapsed.
Mati Heidmetsa sõnul vajaksid riigigümnaasiumi välismaalt tagasi pöörduvate perede lapsed. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsus nõustus tänasel istungil linnavolikogu otsuse eelnõuga ehk ettepanekuga riigigümnaasiumi asutamiseks.

Tallinna linnavolikogu esimehe juures tegutsev visiooninõukoda esitas 2014. aasta märtsis linnavolikogu esimehele ettepaneku kaaluda Tallinnasse riigigümnaasiumide loomisel spetsialiseerunud gümnaasiumi asutamist, mille eripäradeks oleksid Eestiga seotud teemade ja valdkondade süvendatud käsitlus, õppetöö sisu ja meetodite kohandamine muuhulgas ka Eestisse ümberasuvate või Eestisse naasvate perede laste vajadustele ning õppetöö läbiviimine koostöös Tallinnas paiknevate avalik-õiguslike ülikoolidega, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul rikastaks loodav riigigümnaasium kahtlemata pealinna haridusmaastikku ja omaks kindlat kohta meie koolisüsteemis ja -kultuuris. «Tallinnas on juba inglise, saksa, prantsuse, vene, juudi jt. kultuure ja keeli süvendatult õpetavad koolid, kuid puudub  kool, mille fookuses oleks eesti ühiskond, kultuur ja tähendusruum,» märkis Kõlvart.

Gümnaasiumi nimeks pakkus visiooninõukoda Collegium Estonicum (CE). 2014. aasta mais tutvustas linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ettepanekut Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Ülikooli rektoritele, kes väljendasid ülikoolide valmisolekut osaleda CE projektis.

Töörühm, mida juhtis professor Mati Heidmets esitas 15. septembril linnavolikogu esimehele CE asutamiseks omapoolsed ettepanekud ja CE kontseptsiooni. Töörühma ettepaneku kohaselt asutatakse CE riigigümnaasiumina, millel on selle eesmärkidest johtuvad erisused rahastamises, õppekorralduses ning kooli tegevuse hindamises. CE õpetajatele kehtestatakse kõrgendatud kompetentsinõuded ja sellele vastavad palgatingimused. Eesmärgiks on avada CE Eesti Vabariigi sajanda juubeli aastal 2018.

CE asutamine lähtub vajadusest kujundada Tallinnas Eestiga seotud teemade ja valdkondade süvendatud käsitlust võimaldav õppeasutus. Kuna vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele asutab riigigümnaasiumi valdkonna eest vastutav minister, soovib linnavolikogu esitada sellekohase ettepaneku haridus- ja teadusministrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles