ÕPITUBA TEEMAL „BALTISAKSA 19. SAJANDI GRAAFIKAKOGU MUUSEUMIS JA GRAAFILISETE LEHTEDE SÄILITAMINE KODUS“

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÕPITUBA TEEMAL „BALTISAKSA 19. SAJANDI GRAAFIKAKOGU MUUSEUMIS JA GRAAFILISETE LEHTEDE SÄILITAMINE KODUS“
ÕPITUBA TEEMAL „BALTISAKSA 19. SAJANDI GRAAFIKAKOGU MUUSEUMIS JA GRAAFILISETE LEHTEDE SÄILITAMINE KODUS“ Foto: Kultuurikava.ee

Tutvustatakse Eesti Ajaloomuuseumi graafika kollektsiooni ja räägime graafika hoidmise ning korrastamise teemadel. Õpituba viivad läbi EPP KANGILASKI (Eesti Ajaloomuuseumi kunstikogu hoidja) ja VILJA SILLAMAA (Ennistuskoda Kanut konservaator).



Mitmeid kodusid kaunistavad raamitud graafilised lehed, mis on saadud kas perekondliku pärandina, ostetud või kingitud ja on teose omanikule armsad ning tähendusrikkad. Kuidas graafikat kodustes tingimustes eksponeerida ja hoida, et tööd võimalikult hästi säiliksid, sellest tehakse õpitoas lähemalt juttu. 



Õpitoa esimeses pooles annab Eesti Ajaloomuuseumi kunstikogu hoidja Epp Kangilaski ülevaate muuseumi rikkalikust jooniste- ja graafika kollektsioonist, mis on märkimisväärne eelkõige baltisaksa kunstnike tööde tõttu – seda nii arvuliselt kui ka autorite esindatuselt. Suurem osa töödest kuulub 19. sajandisse. Tuntumatest nimedest võib esile tuua näiteks Theodor Gehlhaari Tallinna vaateid või Georg Friedrich Schlateri Tartut kujutavaid litograafiaid. Esile võib tõsta Carl Friedrich Christian Buddeust , kelle akvarellitud pliiatsi- ja kriidijoonised annavad Tallinna värvika vanalinna kõrval aimu ka 1830. aastate agulitest. Kohalikke rahvariideid ja talurahva elu-olu kujutavatest teostest väärivad eraldi esile tõstmist Christoph Melchior Rothi koloreeritud vasegravüürid 18. sajandist. Omaette rühma moodustavad Vene tsaaririigi korraldatud uurimisekspeditsioonidelt kaasa toodud joonistused. 



Õpitoa teises pooles annab konservaator Vilja Sillamaa praktilisi juhiseid kodus hoitavate graafiliste lehtede hoolduseks ja säilitamiseks. Tutvutakse olulisemate kahjustuste ja kahjuritega, saab ülevaate esmastest hooldusvahenditest ning lihtsamatest töövõtetest, mida kodus kasutada. Teada saab, kust leida abi keerukamate tööde tegemiseks ja mida üldse võib kodus omal käel ette võtta. 



Soovi korral võib kaasa võtta mõne oma kodust pärineva graafilise lehe, et saada spetsialistidelt konkreetseid nõuandeid.



Palume osalemiseks registreeruda inge@ajaloomuuseum.ee. Kohtade arv on piiratud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles