MET Ooper: Carmen (MET Opera: Carmen (2014/2015))

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MET Ooper: Carmen (MET Opera: Carmen (2014/2015))
MET Ooper: Carmen (MET Opera: Carmen (2014/2015)) Foto: Kultuurikava.ee

Georges Bizet "Carmen"



Richard Eyre'i lavastatud melodraamas astub metsosopran Anita Rachvelishvili taas kord üles õnnetu saatusega võluva mustlasneiu Carmenina. Aleksandrs Antonenko mängib temasse meeleheitlikult armunud sõdurit Don José'd, paari vahele kiilu löövat härjevõitlejat Escamillot kehastab Ildar Abdrazakov. Pablo Heras-Casado dirigeerib etenduse vastupandamatu partituuri, milles tuleb esitamisele üks meeldejääv lugu teise järel.



Kui „Carmen“ 1875. aastal esmakordselt Pariisis lavale jõudis, peeti ooperi süžeed kõlvatuks ja tegelasi vulgaarseiks. Bizet šokeeris publikut tuues ooperilavale inimesed rahva seast – külast, vabrikust, mustlaslaagrist ja salakaubavedajate hulgast ning näidates laval peategelase mõrva. Esietendusel vilistati ooper välja ja kriitikud andsid sellele ühiselt hävitava hinnangu. Pjotr Tšaikovski, mõistes teose suurust, ennustas ooperile hiilgavat tulevikku: „Kümne aasta pärast on see kõige populaarsem ooper maailmas.“ Ja tal oli õigus, sest „Carmenist“ õhkub tõelise elu hingust, kirge, vabadust ja dünaamikat.



Bizet suri vaid kolm kuud pärast esietendust ega võinud aimatagi, et „Carmenist“ saab lühikese aja jooksul ooperiliteratuuri populaarsemaid teoseid, mida mängitakse kogu maailma ooperiteatrites ja et toreadoori laulust ning peategelase habaneerast saavad mitmetele põlvkondadele ooperimuusika sümbolid.



Ooper linastub prantsuse keeles, inglisekeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles