Unustusehõlma vajunud Lasnamäe miljardiarendus

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maarjamäe memoriaali taga kõrguval paeastangul haigutab sügisene vaikus, kõrvus helisevad üksnes mõned üksikud merelt tulevad tuuleiilid. Kesklinnast kolme kilomeetri kaugusel asuv tühermaa on betoonsest linnadžunglist eraldunud metsik paik, kus inimest kohtab harva.

Paeväljast võiks saada Lasnamäe eliitrajoon, mille eelisteks on lähedus kesklinnale ning miljonivaade kaugusesse vajuvast Tallinna lahest, kuid tänaseni laiutab seal tühjus. Teravam silm märkab metsiku looduse keskel üksnes mõningaid pooleliolevaid vundamente ja konstrueerimist ootavaid betoonelemente.

Uus Maa Kinnisvarabüroo partner Mika Sucksdorff hindab arenduse potentsiaali kõrgelt: «Paekalda oma ilusate vaadetega meelitab kindlasti nii kohalikke lasnamäelasi kui ka kaugemalt tulijat. See on hea elukoht inimesele, kes otsib korterit kesklinna lähedal.»

AS Lahekalda, kellele kuulus 1998. aastal koostatud detailplaneering, on tänaseks oma tegevuse lõpetanud. Projektile ei suudetud leida finantseeringut ning oma rolli mängis selles majanduskriis. 2002. aastal ostsid AS Lahekaldalt Paevälja kinnistud Merko Ehitus ja EE Grupp (tänane AS Nordecon).

2005. aastal ilmnes, et Maarjamäe klint on Eestis ainuke koht, kus kasvab mägi-kadakkaer. Taim peatas kehtiva detailplaneeringu ja projekt pandi riiulile tolmu koguma. Merko turundus- ja kommunikatsioonijuht Merit Kullasepp kommenteerib arendusega seonduvat napilt: «Praegu ei ole teie poolt viidatud kinnistutel arendust käimas. Kui seal peaks aktiivne arendus- või ehitustegevus algama, informeerime sellest vastavalt.»

Lahekalda elamurajooni esimeses etapis oli kavas ehitada 150 korterit. Kogu projekti maksumuseks hinnati umbes miljard krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles