NINO KATAMADZE & INSIGHT, riikliku sümfooniaorkestri 'Novaja Rossija' solistide osalusel, Juri Bašmeti juhtimisel / Нино Катамад

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NINO KATAMADZE & INSIGHT, riikliku sümfooniaorkestri 'Novaja Rossija' solistide osalusel, Juri Bašmeti juhtimisel / Нино Катамад
NINO KATAMADZE & INSIGHT, riikliku sümfooniaorkestri 'Novaja Rossija' solistide osalusel, Juri Bašmeti juhtimisel / Нино Катамад Foto: Kultuurikava.ee
NINO  KATAMADZE & INSIGHT
riikliku sümfooniaorkestri “Novaja Rossija” solistide osalusel, Juri Bašmeti juhtimisel
Dirigent Nikoloz Rachveli.



Nino Katamadze sündis 21.augustil 1972 Adžaris Kobuleti külas (Gruusia). Laval esineb ta neljandast eluaastast peale. 1990. aastal astus ta Batumi muusikainstituudi vokaalteaduskonda ja hakkas koheselt esinema asjaarmastajana. 1994. aastal lõi ta heategevusliku fondi abistamaks invaliide ja sotsiaalse kaitseta artiste. Nino professionaalne karjäär sai alguse aastal 2000 koostöös ansambli Insight asutaja Gotša Katšeišviliga.



Erinevad autasud ja äramärkimised:


„Aasta parim naislaulja“ (preemia „Ovatsioon“ („Овация“), Venemaa 2002);


„Parim autor-esitaja“ (Venemaa 1002);


„Parim originaalmuusika“ (Venemaa 2002);


„Aasta isik meelelahutusäris“ ("Aasta isikud“ („Лица года“),  Venemaa 2003);


„Aasta parim laulja“ (Preemia „Mega“ („Мега“), Venemaa, 2003);


„Väljapaistva panuse eest gruusia muusikas“ (eripreemia „Odzela“ («Одзела»), Gruusia 2004).



Insight-iga koos välja antud albumid: “Ordinary Day“ (2003), „Nino Katamadze & Insight“(2004),


„Black“,  „White“ (2006), „Blue“(2008).


Väljaantud DVD: „... Start New Peaceful Day...“ (2005).



“See ei ole sina muusikas, see on muusika sinus” 

Nino Katamadze



Raske on öelda, mis täpselt teeb Nino loomingu nii nõutuks, aga näib, et sajandil, kus muusikat toodetakse, vorbitakse ja müüakse, kasvatab Nino muusikat armastuse, hoole ja kannatusega nagu haruldast vilja kuskil oma kodus Gruusias. Esinemistega hellitab ta harva, televiisoris ta ei esine, raadiost teda suurel hulgal ei kuule, albumeid annab välja heal juhul ehk korra mitme aasta jooksul – sellepärast õnnestubki tal muusika nii väärtuslikuna, nii küllusliku ja tõelisena. Kõik, kellel on õnnestunud näha Ninot laval, räägivad, et muusika väljub temast nagu soojus või aroom, ilma mingi nähtava pingutuseta nagu hingamine, et see on maagiline, lummav protsess ning kõik selles tundub olevat temaga seotud.



Oma meloodiate kirjeldamatu ilu  tõttu sobiks Nino peaaegu igasse žanrisse, aga tema laulude kõla on laiem ja suurem kui ükskõik milline rahvustraditsioon. Võimalik, et selletõttu on tema kompositsioone tihti esitatud ainult talle omases keeles – tema hinge keeles. Tema imeline looming ei oma analooge: siin on koht nii džassile, rokile, popmuusikale ja psühhodeeliale kui ka vabale improvisatsioonile. Laulud mis on kirjutatud gruusia, inglise,  aga osaliselt üldse „linnukeeles“, on oma olemuselt kosmopoliitsed: see, mida teeb Nino Katamadze on kõige lähedasem pärimusmuusikale, milles on esikohal ennekõike energia, emotsioonid ja tunded. Tema looming leiab vastukaja erinevate inimeste südametes ning kontsertide muutumatud aplausid on selle parimaks tõestuseks.



Nino&Insight

on meile kingitus Gruusialt. Väike Gruusia – see on suure südamega maa. Maa, mis elab lauludega. Gruusia rahvalaulud – see on omanäoline muusika, mis on leidnud erilise koha maailmakultuuris. Nino võttis lauludesse oma kodumaalt parima,  rahvusliku koloriidi, kordumatu kõla, emakeele ja suurendas kõike seda oma väljendusliku  andega, elavdades iga ansambli „Insight“ - kuhu kuuluvad Gotša Katšeišvili (kitarr), Utša Gugunava (basskitarr) ja David Abuladze (löökriistad) -  nooti. Nad panustavad tugevalt aranžeeringutesse, žongleerivad virtuoosselt kõige erinevate diapasoonidega alates gruusia folgist kuni jazz-lounge`ni ning mis peamine – nad  tunnetavad üksteist ideaalselt. Laval on Nino Katamadze muusikutega üks organism, isegi kõige andunumaid melomaane üllatab kollektiivi terviklikkus ja harmoonia. Iga selle ansambli kontsert on energiapurse, mis annab erilise laengu. Iga kontsert on kui terve lugu muusikas ja tunnetes. Iga kuulaja täidab neid imelisi laule omade, ainult talle lähedaste sakraalsete mõtetega. See on muusika, mis ei tõstata küsimusi.



Tänaseks on Nino Katamadze koos ansambliga Insight maailmanimega tähed ja moodustavad rahvusvahelise projekti „World Jazz Music“ tuumiku. Jõudmaks sellise populaarsuseni nagu on saavutanud Nino viimastel aastatel, ei pidanud laulja kasutama nõiakunsti. Ninol piisas ainult laulda nii, et teda kuulataks. Ja see ei ole üllatav, sest on ju iga kontsert unikaalne.



„Me ei alusta kunagi kontserti ühe ja sama teemaga. Muusika väljub ja hakkab mängima iseenesest, meie ainult ühineme temaga“

– nende lihtsate sõnadega avab Nino Katamadze oma fenomenaalse edu saladuse.



P.S.


NINO KATAMADZET soovitatakse „mitte mõista, aga võtta vastu, kusjuures suurte annustena profülaktikaks üksilduse vastu, imeravimina stressi puhul, 


mikstuurina agressiivsusevastu ja süstiks skeptilisuse eest.“




Riiklik sümfooniaorkester Novaja Rossija


loodi 1990. aastal Vene Föderatsiooni valitsuse korraldusel.



2002. aastal asus dirigendipulti

Juri Bašmet

, kes keeras kollektiivi ajaloos kvalitatiivselt uue lehekülje. Orkester omandas maestro juhtimisel omaenda, kordumatu esitusmaneeri, mida eristab loominguline vabanemine, interpreteerimisjulgus kooskõlas esituse harukordse hingestatusega, aga ka sügav ning küllastunud helide kõla.



Orkestriga teevad koostööd nimekad muusikud, kelle hulgas on Valeri Gergijev, Tán Dùn, Aleksandr Lazarev, Saulius Sondetskis, David Stern, Luciano Acocella, Teodor Currentzis, Vladimir Ashkenazy, Andres Mustonen, Rauf Abdullajev, Emil Tabakov, Maksim Vengerov,Barry Douglas, Peter Donohue, Denis Matsujev, Jelizaveta Leonskaja, Boris Berezovski, Viktor Tretjakov, Gidon Kremer, Vadim Repin, Anne-Sophie Mutter, Sergei Krõlov, Kristof Barati, Viktoria Mullova, Natalia Gutman, David Geringas, Sergei Antonov, Aleksandr Knjazev, Deborah Voigt, Anna Netrebko, Lora Claycomb, Placido Domingo, Monserrat Kabalje, Anna Caterina Antonacci, Patrizia Ciofi, Elina Garanča, Uljana Lopatkina, Nikolai Tsiskaridze, Ilse Liepa.



Alates 2002. aastast on orkester andnud üle 600 kontserdi Venemaal ja välisriikides. Orkestri Novaja Rossija muusikutele on aplodeerinud kuulajad Baltikumi, Aserbaidžaani, Valgevene ja Ukraina linnades, samuti Prantsusmaal, Saksamaal, Kreekas, Poolas, Suurbritannias, Itaalias, Hollandis, Hispaanias, Austrias, Türgis, Bulgaarias, Indias, Soomes, Jaapanis ja Šveitsis.




Nikoloz Rachveli


Nikoloz Rachveli sündis 15. mail 1979. aastal. Muusikalise hariduse sai ta Tbilisi Riiklikus Konservatooriumis (kompositsiooni erialal), mille lõpetas 2005. aastal.



Aastaid töötas ta koostööprojektides selliste kuulsustega nagu Monserrat Kabalje, Juri Bašmet, Vanessa Redgrave, Jessye Norman, Lalo Schifrin, Seidži Ozawa, Pierre Boulez, Mishel Legran, Liana Isakadze, Paata Burtšuladze, Nino Matšaidze, Aleksandr Markovitš, MaksimRysanov, Katia Skanavi, Khatia Buniatishvili, Benjamin Marquise Gilmore, Marius Urba, Sergei Nakariakov, Avi Avital, Han Levi, Anita Ratšvelišvili ja teised.



Nikoloz Rachveli astus esmakordselt dirigendipulti 10-aastaselt. Tema nimi on kantud raamatusse “Planeedi uued näod” (“New faces of the planet” /Golden Book of UNESCO awards, 1995/). 2001. aastal autasustati teda Gruusia Kultuuriministeeriumi riikliku preemiaga originaalse muusika eest teatrilavastusele “Viimne reekviem”. Nikoloz Rachveli oli Giya Kancheli vokaal-instrumentaalteose “Väike Imber” (“Little Imber”) dirigent, mis salvestati firmas ECM Records /2003, Suurbritannia/.



2004. aastal kutsuti Nikoloz Rachveli Viini Ülikoolist tagasi seoses tema määramisega V. Abašidze nimelise Tbilisi Muusika- ja Draamateatri muusikadirektori kohale. 2005. aastal määrati taGruusia rahvusliku muusikakeskuse juhiks, milles ühinesid Gruusia rahvuslik sümfooniaorkester, Gruusia riiklik kapell ja keelpillikvartett.



Muusikakeskuses pani Nikoloz Rachveli aluse kaasaegse muusika festivalile “Kontrapunkt”, keelpillikvarteti festivalile “Keelpillikvartett kutsub” jt.



Alates 2007. aastast on ta Gruusia rahvusliku sümfooniaorkestri peadirigent ja peadirektor. Kontserdiprogrammide repertuaar sisaldab gruusia heliloojate säravaid teoseid, samuti maailma sümfoonia- ja ooperimuusika tippteoseid.



2010. aastal autasustati Nikoloz Rachvelit parima teatrimuusika eest Rahvusvahelisel teatrifestivalil Horvaatias (etendusele “Macbeth” David Doiašvili lavastuses).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles