Ministeeriumi ja Tallinna vaheline vaidlus maatüki üle jõudis lõpule

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Toomas Herm

Riigikohus jättis tänase otsusega rahuldamata keskkonnaministri kaebuse, milles vaidlustatakse Tallinna ringkonnakohtu otsus Kloostrimetsa maatüki riigi omandisse jätmise vaidluses.

Ringkonnakohus tühistas keskkonnaministri 22.08.2012. aasta käskkirja maa riigi omandisse jätmise kohta. Halduskolleegium muutis otsuses küll ringkonnakohtu seisukohti ministri käskkirja põhjendamise ja maa riigi omandisse jätmise kohta ning asendas need riigikohtu seisukohtadega, kuid jättis ringkonnakohtu resolutsiooni siiski jõusse ning keskkonnaministri kassatsiooni rahuldamata. See tähendab, et maastikukaitsealal asuv maatükk on võimalik anda kohaliku omavalitsuse omandisse.

Riigikohus leidis, et maa riigi omandisse jätmiseks puudus seadusest tulenev õiguslik alus ning riiklikku maastikukaitseala kaitset on võimalik korraldada ka kohaliku omavalitsusüksuse omandis oleval maal.

Kolleegium märgib, et maareformi seadusest nähtub selgelt, et kui maal asuva loodusobjekti kaitserežiim võimaldab maa kasutamist teise isiku poolt, ei ole maad tarvis jätta riigi omandisse. Ühtlasi selgitas kolleegium riigi maareservi moodustamise aluseid. Kolleegium leidis, et ka maareservi moodustamisele viidates ei olnud praegu võimalik maad riigi omandisse jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles