Fotod ja video: relvastatud kurjategija tungis siseministeeriumi hoonesse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile pärastlõunal korraldas politsei koos päästjate ja meedikutega õppuse siseministeeriumi hoones, et harjutada ründaja kahjutuks tegemist ning inimeste elu ja tervise päästmist.

Vanalinn oli täis politsei-, tuletõrje- ja kiirabiautosid, mis suundusid kõik Pikale tänavale siseministeeriumi poole. Kuna siseministeeriumi hoonekompleks avaneb korraga nii Pika, Pagari, Laia kui Oleviste tänava poole, siis oli tegemist küllaltki keeruka ning ebamugava objektiga.

Sellest, et asjad pole korras, andis kõigepealt märku ministeeriumi kõrval asuva Oleviste kiriku aiast tõusev oranž suitsupilv. Sellele tegid päästjad kiire lõpu. Samal ajal lähenes märkamatult ministeeriumile ja sisenes hoonesse pähe tõmmatud kapuutsiga ja võidunud nahkjakis tegelane, kelle välimus vastas täpselt stereotüüpse pisikurjategija kirjeldusele.

Kohe oli kohal ka politseipatrull, kes kilpi enda ees hoides maja ümber tiiru tegi ja ustest siseneda püüdis.

Kui tänav poleks olnud täis helkurvestides inimesi, kellel selja peal sildid «Hindaja», «Korraldaja» vms, siis oleks pilt olnud üsna masendav. Nii aga sai enamus juhuslikest möödujatestki aru, et tegemist on õppusega.

Politseinikke tuli ajapikku järjest juurde, lisaks sinistes mundrites patrullile ka mustades mundrites ning raskemalt relvastatud üksus, samuti koer koos juhiga. Peatselt saabusid ka kiirreageerijad, neist fotograaf vastavalt kokkuleppele pilte ei teinud.

Kriisijuhtimiskeskus, kust kõikidele korraldusi jagati, asus ohtlikust piirkonnast hoopis eemal, Paksu Margareeta juures. Kiirabi aga valmistus Laial tänaval suure hulga vigastatute aitamiseks. Tänavale valmis pandud kanderaamide arv oli masendavalt suur.

Vahepeal kostis ministeeriumist hüüdeid «Maja põleb! Maja põleb!» ning avatud uksest oli näha, et koridor on tõepoolest suitsu täis.

Siis aga sõitis nurga tagant välja tõeline soomusauto, millel küljes politseivilkurid. Teisest suunast lähenes aga pommirobot, mille tegutsemist võivad kõrvalised isikud vaid telekast näha. Tänava ääres toimunut jälginud inimestele jättis seesugune tehnika vägeva mulje.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrichi sõnul osales õppusel kokku üle saja ametniku. «Kaasa mängisid ka ministeeriumi töötajad, kes harjutasid ohuolukorras tegutsemist ning evakuatsiooni. Peale politseinike osalesid harjutusel päästjad, kiirabi ning haiglate töötajad, samuti politseikadetid ja vabatahtlikud, kes mängisid kannatanuid,» rääkis Uldrich.

Õppuse legendi kohaselt sisenes hoonesse mees, kel tekkis konflikt ministeeriumi töötajaga, misjärel kurjategija haavas ametnikku ning asus hoones edasi liikuma, eesmärgiga vigastada teisigi ministeeriumi töötajaid.

Põhja prefektuuri kriisireguleerija ning õppuse juhi Janek Laanevälja sõnul tuleb politseil ning teistel operatiivtöötajatel, kelle igapäevatöö on päästa inimesi, olla alati valmis tegutsema mistahes keerulises olukorras kiiresti ja oskuslikult, et säästa võimalikult paljude inimeste tervist ning teha kahjutuks kurjategija. «Politsei peab olema alati sammukese ees, mis tähendab, et meil tuleb regulaarselt läbi mängida erinevad kuriteo stsenaariumid, et testida nii enda kui ka oma partnerite vilumust ning leida üles need kitsaskohad, mida reaalse sündmuse puhul oskaksime juba ette näha ja vältida,» ütles Laaneväli.

Politsei on viimaste aastate jooksul korraldanud koos partneritega sarnaseid õppusi teiste hulgas Tallinna, Loksa ja Viljandi linnavalituse hoonetes, politsei- ja piirivalveameti  peamajas ning erinevates koolides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles