Tallinn tahab keelata pühapäeviti alkoholi müümise

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kange alkoholi riiul.
Kange alkoholi riiul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänasel Tallinna tervisekoalitsiooni laiendatud koosolekul jäi kõlama seisukoht, et pealinnas tuleb piirata alkoholi jaemüüki kõiki juriidilisi võimalusi kasutades.

Tallinna tervisekoalitsiooni tööd juhtiv linnapea Edgar Savisaar rõhutas, et linnavõimud ei saa kellegi viinavõtmisele kätt ette panna, küll aga saavad nad koostöös teha alkoholi kättesaamise ja tarbimise ebamugavamaks.

Sel eesmärgil kavatseb Tallinna tervisekoalitsioon pöörduda Tallinna linnavalitsuse poole ettepanekuga esitada linnavolikogule otsuse eelnõu, mis keelaks alkoholi müügi pühapäeviti kogu linnas. Samuti tuleks keelata alkoholimüük lähemal kui 300 meetri kaugusel lasteasutustest ning restoranid peaksid tegevuse lõpetama pühapäeval südaöösel, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Konjunktuuriinstituudi poolt Eesti kooliõpilaste hulgas läbiviidud terviskäitumise uuringu tulemused näitasid, et esimest korda on alkoholi proovinud enne või 13-aastaselt 66 protsenti poisse ja 55 protsenti tüdrukuid, neist purju on end joonud 28 protsenti. «On vaja jõulisi samme, et õpetada noori hindama terveid eluviise, anda neile oskuseid õigete valikute tegemiseks, kaasata neid organiseeritud tegevustesse enesehinnangu suurendamiseks ja eesmärgistatud eluks,» märkis Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Tervise Arengu Instituudi tervise edendamise osakonna juhataja Tiia Perteli ettekande põhisõnum oli, et noortele alkoholi kättesaadavuse vähendamiseks saavad panustada nii müüjad noortelt alati dokumenti küsides, müügikohtade omanikud müüjate koolitamisel kui ka kohalik omavalitsus järelevalve tõhustamisel, näiteks regulaarsed kontrolloste läbi viies ja müügikohtadele tagasisidet andes. «2012. aastal küsiti testostlemise uuringu andmetel dokumenti vaid igal neljandal noore poolt sooritatud alkoholi ostul,» avaldas kahetsust Pertel, kelle arvates lasub just haridusasutustel suur ülesanne töötada vanematega, anda neile vanemaks olemise koolitust ja näidata alkoholi liigtarbimisega seotud ohte. « Juulis kehtima hakanud seadusemuudatus lõi selgema võimaluse joobe tunnustega isiku määratlemiseks, kuid tavapraktikas rakendatakse seadust harvadel juhtudel. Olukorra muutmiseks on vaja müüjatele toetavaid tegevusi, mida saavad pakkuda müügikohtade omanikud läbi selgete juhiste ja koolituste. Müügikohti saavad selles toetada nii kohalikud omavalitsused, riigiasutused ja erinevad ühendused,» lisas ta.

Linnavalitsusest osales tervisekoalitsiooni istungil ettekandega kohaliku omavalitsuse võimalustest alkoholi müügi piiramisel linnakantselei õigusdirektor Priit Lello. Tema sõnul on alkohol pealinnas kooliõpilastele kergesti kättesaadav, kui seda saab osta iga saja meetri tagant suvalisest poest või toitlustusettevõttest, tihti ka kooli kõrvalt. «Ikka patustatakse alkoholi reklaamiga lasteasutuste ja koolide läheduses ning just viimasel ajal on levinud ühiskondlike ürituste korraldamine noortele alates kella 22.00 kuni 06. 00 hommikul,» nentis Lello. «Omavalitsuse peaks panema mõtlema planeerima ehitustegevust ja mitte lubama planeerida meelelahutusasutusi elamupiirkondadesse ja meelelahutuspiirkondadesse mitte lubama eluasemeid.»

Ettekannetele järgnes diskussioon, millest jäi kõlama seisukoht, et Tallinn peab võtma ette kõik omapoolsed meetmed piiramaks alkoholi kättesaadavust alaealistele, hoidmaks nende vaimset ja füüsilist tervist ning sundimaks valitsust järgima Tallinna teed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles