Tallinna Ülikoolis tähistatakse õpetajahariduse 95. aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Andresen
Lembit Andresen Foto: Tairo Lutter

Tallinna Ülikoolis tähistatakse teisipäeval õpetajahariduse 95. aastapäeva. Taasavatakse Tallinna Ülikooli muuseum ja tunnustatakse kasvatusteadlasi, koolijuhte ja õpetajaid

Tähtsal päeval teeb uksed lahti ka TLÜ muuseum, mis avati 1994. aastal emeriitprofessor Lembit Andreseni eestvedamisel. Vahepealsetel aastatel oli muuseum ruumipuudusel ja ülikoolis toimunud ehitustööde tõttu suletud. Muuseumi taasavamise auks valminud näitus tutvustab Tallinna Ülikooli ja selle eelkäijate erinevate perioodide tähtsündmusi ja teeb põgusa tagasivaate õpetajate koolitamise algusaastatele. Näitusele on välja pandud ajalooline kappkell ja esimene rektori ametikett.

Tagasivaate õpetajahariduse ajaloole teevad emeriitprofessorid Leida Talts ja Viive-Riina Ruus ning emeriitdotsent Ulve Kala-Arvisto. Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseum esitleb ajaloolisi filmikaadreid, kuidas aastakümnete eest õpetajaid õpetati. Õpetajahariduse oleviku ja tuleviku üle arutlevad Kasvatusteaduste Instituudi direktor Kristi Vinter ja professor Mati Heidmets.

Aktuse osana tunnustatakse 15 eesti õpetajat, koolijuhti ja kasvatusteadlast panuse eest õpetajahariduse arengusse: Aina Alunurm, J. Käisi Seltsi juhatuse liige, Jänesselja lasteaia direktor, Ene Hiiepuu, Haapsalu kolledži emakeele metoodika lektor ja emakeele õpikute autor, Aigi Kapten, Elva Lasteaias Õnneseen õppealajuhataja, Anne Kruuse, Kose Gümnaasiumi muusikaõpetaja, Ülo Kurig, spordipedagoog ja Tallinna Saksa Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja, Kaia Köster, OÜ Kasvuruum koolitaja, Kristi Laidvee, Pääsküla Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja, Anne Lind, Tallinna Saksa Kultuuriinstituudi juhataja, Stella Müsler, Toila Gümnaasiumi muusikaõpetaja.

Samuti saavad tunnustatud Marika Nõmmiste, Kirjastus Allecto juhataja, Agu Ojasoo, Tallinna Gustav Adolfi Gümnaasiumi matemaatikaõpetaja, Mare Paist, Tallinna Saksa Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja, Mare Torm, Tallinna Ülikooli Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseumi haridusloo spetsialist, Tõnu Piibur, Pelgulinna Gümnaasiumi direktor ja Elva gümnaasiumi direktor Tarmo Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles