Virtuaalne linn: 100 vaatamist päevas ja 3048 eurot kuus

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinn
Tallinna vanalinn Foto: SCANPIX

Paar aastat tagasi Tallinna Linnaplaneerimise ameti eestvedamisel valminud, üle 400 000 euro maksma läinud, Tallinna vanalinna 3D-mudelil on päevas vaatajaid saja ringis. Keskkondade hooldus maksab linnakodanikule kuus 3048 eurot, mis teeb külastuse maksumuseks euro.

2012. aastal valminud virtuaalne kaardirakendus meenutab 90-nendate lõpu arvutimänge. Tallinna Linnaplaneerimise ameti esindaja Ave Kargaja sõnul on olnud arendusmõtteid üksjagu, kuid need on olnud liiga suuremahulised ning nende realiseerimiseks vahendeid seni jagunud ei ole.

«Detailsed 3D mudelid ja projekti kogemus on väärtused omaette. Seda on hinnanud arhitektid ja 3D lahenduste pakkujad. Koostöös teiste organisatsioonidega on esitatud 2 välisrahastuse projekti taotlust, kus olemasolevat andmestikku ja kogemust kasutatakse ning laiendatakse mudeli kasutusvõimalusi,» lisab Ave Kargaja.

Projekti raames on valminud kaks veebirakendust www.3d.tallinn.ee ja www.360.tallinn.ee.

Ave Kargaja sõnul kulub tulevikus raha vähem: «peagi oleme minemas üles uue hankega, kus otsime sama teenust soodsamalt, sest majutusteenuse hinnad langevad ajas.»

Tallinna vanalinna 3D-rakendus hõlmab 121 ha suurusel maa-alal laiuvat linnaruumi. Objekte on kujutatud sellistena nagu nad on reaalsuses. Projekti rahastati Euroopa Liidu struktuurifondidest meetme «Infoühiskonna edendamine» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles