Paksus Margareetas avati maalinäitus «Merele maalitud purjed»

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjelaev
Purjelaev Foto: SCANPIX

16. oktoobril avati Paksus Margareetas Rootsi ja Eesti Meremuusemi koostöös harukordne maalinäitus purjelaevade kuldajastust. Näitus jääb avatuks 25. jaanuarini.

Maalid on pärit Rootsi suurima kondiitritööstuse kunagise kaasomaniku ja juhi Erik Ekegreni erakollektsioonist, mille ta annetas Rootsi Meremuuseumile. Kollektsiooni on varem eksponeeritud Rootsi meremuuseumites vaid paaril korral. Tegemist ei ole tavalise maalinäitusega, sest iga maali juurde käib ka lugu sellel kujutatud laevadest, kunstikust või tollasest ajastust.

Näituse kuraatori Urmas Dreseni andmetel ei ole nii  mitmekesist valikut 19. sajandi meremaali kunstnikelt ehk marinistidelt ja nende loodud klassikalistest kaptenipiltidest Eestis varem väljas olnud. «Muidugi oleme väga rõõmsad, et saime killukese maailma merekultuuri pärandist tipptasemel kunstina Eestisse tuua. Esindatud on ka marinistide seas väga haruldane õrnem sugu: Anna Palm de Rosa (1859–1924) Stockholmist, kes sai kuulsaks oma pastelselt õrnade sadamavaadetega», lausus ta.

Erik Ekegreni suguvõsa on olnud Rootsi Kuningliku Mereväega seotud alates 18. sajandist. Tema huvi meremaalide vastu sai alguse soovist tegeleda meretemaatikaga ka väljaspool purjetamishooaega. Härra Ekegreni sõnul on tal eriti hea meel näituse black box-stiilis kujunduse üle, mis loob näitusesaalis suurepärase atmosfääri.

19. sajandi keskpaigast kuni sajandivahetuseni oli maailmas klassikalise purjelaevanduse hiilgeaeg. Moodi läksid purjekate pildid ehk kaptenimaalid, kus ennekõike hinnati täpsust laevade kujutamisel. Sel perioodil kerkis esile sadu kunstnikke – nii iseõppijaid kui ka akadeemilise koolitusega inimesi. Paljud neist said kuulsaks juba oma eluajal.

Eesti Meremuuseumi näitusel «Merele maalitud purjed» on esindatud ligi paarkümmend Euroopa kunstnikku 19. sajandist, kellele lisanduvad ka mõned kaasaegsed meistrid.

Näitus jääb avatuks kuni 25. jaanuarini, teisipäevast pühapäevani 10-18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles