Tallinna uue kohtumaja arhitektuurikonkursi võitjad on selgunud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esikoha vääriliseks tunnistati Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ ideelahendus märgusõnaga «Matrix».
Esikoha vääriliseks tunnistati Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ ideelahendus märgusõnaga «Matrix». Foto: RKAS

Riigi Kinnisvara AS koostöös justiitsministeeriumi ja Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas täna välja Tallinna uue kohtumaja arhitektuurikonkursi võidutööde autorid.

Konkursile laekunud kolmeteistkümne võistlustöö hulgast tunnistati esikoha vääriliseks Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ ideelahendus märgusõnaga «Matrix» (autorid: Andres Siim ja Kristel Ausing).

«Iga uus ehitis peab kandma endas ka sisulist sõnumit. Usutavasti saab Tallinna uus kohtumaja mitte üksnes siin tegutsema hakkavate institutsioonide, vaid ka õiguse ja õigluse sümboliks,» ütles justiitsminister Andres Anvelt.

Teise koha vääriliseks tunnistati OÜ Arhitekt11 töö pealkirjaga «Arusaam» (autorid: Illimar Truverk, Sander Aas, Tarmo Piirmets, Raul Tiitus).

Kolmanda koha vääriliseks tunnistati EA Reng AS ja Arhitekt Must OÜ ühine töö pealkirjaga «Õigluse õigus» (autorid: Larissa Kondina-Sokolova, Mari Rass, Alvin Järving, Ott Alver, Kaidi Põder, Gert Guriev, Ilmar Klammer).

Lisaks anti välja kaks ergutuspreemiat, mille pälvisid OÜ Kauss Arhitektuur ideelahendus «Läbilõige» (autorid: Lauri Eltermaa, Maris Kerge, Urmo Mets, Allan Pilter, Jürgen Lepper, Anto Savi, Margus Soonets, Kaur Talpsep) ja Pin Arhitektid OÜ ideelahendus «Solid» (autorid: Jaan Port, Katrin Kaevats, Neeme Tiimus, Markus Nimik, Anna Nikland).

Võistluse preemiafond oli kokku 67 000 eurot: esikoht 25 000 eurot, teine 20 000 eurot, kolmas 15 000 eurot ja ergutuspreemia kummalegi 3 500 eurot.

Konkursiga sooviti leida parim arhitektuurne ja kasutusfunktsioonile sobivam lahendus Tallinna uue kohtumaja rajamiseks Lubja tänav 4 kinnistule. Eesmärgiks oli saada linnaehituslikult sobiv, efektiivse pinnakasutusega ja arhitektuurselt kõrgetasemeline kaasaegse kohtumaja arhitektuurne eskiislahendus, mille ehitus- ja ülalpidamiskulud on säästlikud ning mis on madala energiatarbega.

Uude kohtumajja kolib kokku praegu kolmes hoones asuv Harju maakohus, millele lisanduvad Põhja ringkonnaprokuratuur ning registrite ja infosüsteemide keskus.

2010. aastal kehtestati Lubja 4 detailplaneering, mis võimaldab sinna rajada kuni kaheksa maapealse ja kolme maa-aluse korrusega hoone. Hoone lõplik suurus selgub projekteerimistööde käigus, võttes arvesse kasutajate vajadusi ja arhitektuursest lahendusest.

Järgmisena korraldab Riigi Kinnisvara AS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse projekteerimistööde tellimiseks ideekonkursi võitjalt. Projekteerimistööde eeldatav maksumus on ligikaudu 1 531 240 eurot. Kohtuhoone valmib senise kava kohaselt 2017. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles