MET Ooper: Macbeth (MET Opera: Macbeth)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MET Ooper: Macbeth (MET Opera: Macbeth)
MET Ooper: Macbeth (MET Opera: Macbeth) Foto: Kultuurikava.ee

Giuseppe Verdi "Macbeth"



Tippsopran Anna Netrebko teeb kaasakiskuva rolli hullumeelse ja mõrtsukaliku Macbethi (Željko Lučić) kaasana. Shakespeare'i tragöödia "Macbeth" jõuab MET Opera lavalaudadele esmakordselt. Produtsent Adrian Noble'i suurejoonelises adaptsioonis teevad veel kaasa Joseph Calleja ülla Macduffi osas ning René Pape Banquo rollis. Dirigeerib Fabio Luisi.



Giuseppe Verdi ooper neljas vaatuses, Francesco Maria Piave libreto (Andrea Maffei täiendustega) Shakespeare'i näidendi (1605-06) järgi. Esietendus 14.03.1847 Firenzes, Teatro della Pergolas. Helilooja esimene Shakespeare'i ainetel loodud ooper, mida on hinnatud tema varasema loominguperioodi parimaks teoseks. Valmis impressaario Alessandro Lanari eestvedamisel, kes garanteeris maestrole võimalikult kõrgetasemelised lauljad. Esietendust saatis sedavõrd suur edu, et helilooja kutsuti välja lausa 38 korda!



Tegevus toimub 11.saj keskel Šotimaal ja Šoti-Inglismaa piiril. Duncani sõjaväe kindralid Macbeth ja Banquo kohtuvad nõidadega, kes tervitavad Macbethi kui tulevast Cawdori isandat ja kuulutavad, et temast saab Šotimaa kuningas. Nad teatavad ka, et pärast Macbethi asub troonile Banquo poeg. Leedi Macbeth saab oma mehe kirjast teada nõidade ettekuulutusest ja teda haarab võimuiha, mis viib Šotimaa traagiliste reetmiste, mõrvade ja painete maailma.



Ooper linastub itaalia keeles, inglisekeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles