Urmas Lüüsi lavastus / #ERROR #CORPUS #MACHINA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Lüüsi lavastus / #ERROR #CORPUS #MACHINA
Urmas Lüüsi lavastus / #ERROR #CORPUS #MACHINA Foto: Kultuurikava.ee
#ERROR #CORPUS #MACHINA


Lavastus #ERROR #CORPUS #MACHINA ühendab inimkeha ja masinaid.  See on müstiline unenäoline maailm kus segunevad üllatuslikud helid, koreograafia, masinad ja kunst. Laval „tantsivad“ nii konstruktsioonid, inimkeha kui ka Madagaskari prussakad.


Tund aega kestva lavastuse žanrimääratlus on „tehnoloogiline teater“. Masinad, mis muidu toetavad lavalist tegevust vaid kulisside tagant, on seekord toodud vaatajate ette. Teatriime sünnib kõigi silme all.


Etenduse käigus võetakse kasutusse palju erinevaid eksperimentaalseid muusikainstrumente. Kui primitiivsed hõimud hakkasid muistsetel aegadel endale pille ehitama, kasutasid nad selleks vahendeid, mis leidusid nö „tagaaias“. Kui elukeskkonnas leidus savi, siis leiutati sellest vilesid jne. Etenduse heliline pool on konstrueeritud samal põhimõttel. Urbanistliku nomaadist hõimuesindajana rändab esineja mööda maastikku ja loob heli tekitamiseks vajalikud vahendid end ümbritsevast „tagaaiast“. Valmivad „instrumendid“ peegeldavad elukeskkonda ning kõnetavad vaatajaid, kes on sündinud tänapäevaste tehnoloogiliste leiutistega samasse maailma.


Etendus ise on mõtterännak salapärases ruumis, kus puuduvad sõnad. Tantsija keha ja muusika räägivad iseenda eest. Selles maailmas vahetatakse informatsiooni üksteisega seljaaju kaudu. Etendus ei jutusta ümber ühte või teist romaani. Puudub lineaarne lugu. Etendus räägib lugu kehakeeles. See on keel, mis sünnib igaühele kaasa, kuid kipub üha rohkem ununema.



Lavastus #ERROR #CORPUS #MACHINA


Laval ja lavastaja Urmas Lüüs


Kestus 60 minutit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles