Ungari Instituut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari Instituut
Ungari Instituut Foto: Kultuurikava.ee

        16. oktoobril 2014 kell 17 avame ungari folkloristi ja tõlkija Aladár Báni etnograafilise fotonäituse „Eesti avastamine“. Väljapaneku materjaliks on ülesvõtted 1911. aasta Eesti- ja Liivimaalt. Ungari Etnograafiamuuseumi palvel käis Aladár Bán 1911. aasta suvel etnograafilisel kogumisretkel Saaremaal, Hiiumaal, Muhumaal ja Setumaal, kus kogus eesti rahvakunsti esemeid. Lisaks kogumistööle jäädvustas ta muuhulgas inimesi, hooneid ja maastikku. Tollest ajast säilinud ülesvõtete puhul on igal kaadril oma etnograafiline väärtus. Maastikke ja hooneid kohtab sajandialguse fotodel haruharva ning Báni kaadrid täidavad veidi seda tühimikku.

      Bán on tähelepanuväärne selle poolest, et ta ei piirdunud vaid esemelise rahvakunsti kogumisega, vaid pühendus rahvale tervikuna, õppis ära eesti keele ning oli esimene „Kalevipoja“ tervikteksti tõlkija ungari keelde. Samuti oli ta olulisemaid hõimuliikumise juhtfiguure kahe maailmasõja vahelisel ajal.

Samal õhtul esitleme ka Ungari Instituudi uut e-raamatut, mis koondab aastatel 1881–1920 Ungaris Eesti ja eestlaste kohta kirjutatud artikleid. Suurem osa neist on ilmunud Aladár Báni sulest. Kogumik on Ungari–Eesti kultuurisuhete ühe tähtsa peatüki esmatutvustamine eesti publikule. Ühest küljest on tegu etnograafiliste ja kirjanduslooliste allikmaterjalide koguga, teisest küljest valgustab tekstivalimik Eesti ajaloo üht väheuuritud aspekti, kuidas kujunes eesti rahva ja tema kodumaa kuvand välismaal enne Tartu rahu, s. t enne Eesti tunnustamist iseseisva riigina.

Avamisel viibib Ungari suursaadik Helsingist, Balassi Instituudi peadirektor ning ansambel Hungarian FolkEmbassy.

Kell 19 toimub Kloostri Aidas hõimuõhtu kontsert ja tantsutuba. Muusikat teeb Hungarian FolkEmbassy.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles