Video: tänavakunstnikud lõid Tallinnasse tasemel meistriteosed

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile alustasid Tallinnas seinapiltide loomist 16 grafitikunstnikku, kelle kätetöö tulemusel kerkisid soditud seinte asemele linnapilti rikastavad kunstiteosed. Nii said uue kuue näiteks Vääna tänava majade seinad ja Telliskivi Loomelinnakus asuv restoran Lendav Taldrik.

Kui tavaliselt ei joonista tänavakunstnikud sadade silmapaaride jälgimisel, siis eile ja täna võisid kõik huvilised kogu protsessi otsast lõpuni jälgida. Tänavakultuuri festival Street Art Jam on kunstitalente eri maailma paigust Eestisse toonud juba kolm aastat. Nende eesmärk on näidata, et illegaalse sodimise ja grafiti vahele ei saa tõmmata võrdusmärki. 

Sel aastal on siia kunsti looma tulnud näiteks Hopare Prantsusmaalt, kelle tööd on olnud üleval ka maailmakuulsas Louvre'i muuseumis. Zmocki Venemaalt teatakse aga kui noormeest, kes pani oma kodumaal grafitikunstile aluse. Kunstnikke on ka Soomest ja Lätist. Eestlastest loob kunsti aga TAF, kelle käe all valmib pilt Mustamäe Sotsiaalkeskusele.

«Välismaal on üldiselt nii, et need pinnad, mida käiakse sodimas, kaetakse kõrgtasemelise grafitiga. Üldiselt on nii, et sel moel tekib respekt kunstniku vastu ja pilti ei sodita üle,» rääkis projekti eestvedaja Ita Puusepp. Eestis pole seinakunst tema sõnul veel väga levinud ning seinu on raske leida, sest inimestel on tihti eelarvamused. Samuti võtab protsess kaua aega, sest üldiselt on vaja projekt ka linnaosavalitsusega kooskõlastada. 

Seinte värvimiseks kulus üle 500 purgi värvi, lisaks mõned värvitünnid seinte katmiseks. Üritust toetasid Tallinna Spordi- ja Noorsooamet ja Hasartmängumaksu nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles