Tallinna linnaosad saavad taasiseseisvumispäevaks lipuplatsid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnaosade valitsused peavad leidma 20. augustiks sobiv koha linnaosa lipuväljaku jaoks ning paigaldama sinna 12 meetri kõrguse lipumasti.


Niisuguse korralduse andis linnaosavanematele abilinnapea Taavi Aas. «Masti asukoht peaks olema keskne, esinduslik ja hästi vaadeldav ning nähtav, samuti linnarahva poolt külastatav populaarne paik. Linna soov on, et igas linnaosas oleks keskne lipuplats, kus oleks statsionaarselt heisatud linna lipp,» teatas Aas linnaosavanematele.

«Lipud ei hakka seal lehvima iga päev, vaid iga kord ikka konkreetse sündmuse või tähtpäeva puhul. Need ei peaks olema igapäevased lipuheiskamise kohad, vaid siiski pidulikumateks sündmusteks. Linnaosad ei ole kohustatud seda tegema, lipuväljaku rajamine on täiesti vabatahtlik,» selgitas Aas Postimehele.

Ühe lipumasti maksumus koos paigaldusega on pisut üle 10 000 krooni ning selle raha peab iga linnaosavalitsus ise leidma. Linnavalitsus omalt poolt varustab kõik värsked lipuväljakud lippudega.

Tänaseks on seitse linnaosa lipuväljakute asukohad välja valinud ning viies pannakse lipumastid ka määratud ajaks püsti. Vaid kesklinna valitsuses oli eelmise nädala lõpul otsus veel langetamata. Linnaosavalitsuse avalike suhete nõuniku Ivo Parbuse sõnul on kesklinnas palju riiklikult tähtsaid sümboleid ning polevat üldse kindel, kas üht linnaosa tasemel lipuplatsi kesklinna juurde vaja ongi. «Aga kui selline valik teha, siis see peab olema hästi põhjendatud ja linlastele vastuvõetav. Selles osas käib meil praegu diskussioon,» ütles Parbus.

Lasnamäel ja Nõmmel lükkub lipuplatsi rajamine tulevasse aastasse. Lasnamäel plaanitakse lipuväljakut linnaosavalitsuse hoone juurde, mis on alles projekteerimisstaadiumis. «Uus administratiivhoone rajatakse Pae parki ja lipuväljak on mõeldud selle ette. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis peaks hoone täpselt aasta pärast valmis olema,» lausus Lasnamäe linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Riho Suurkuusk.

Ka Nõmmel avatakse lipuväljak tuleval aastal «Järgmise aasta 12. novembriks, kui Nõmme tähistab linnaõiguste saamise aastapäeva, on plaan avada Nõmme turu kõrval Mustamäe nõlval Glehni ausammas ja selle juurde on plaanitud ka lipuväljak,» selgitas Nõmme pressiesindaja Jukko Nooni.

Kristiine lipuväljak rajatakse Kotkapoja 2b krundile. «Kas seda nüüd päris lipuväljakuks saab nimetada, aga lipumasti paneme püsti küll. Terve lipuväljaku jaoks sobivat platsi pole Kristiines paraku võtta,» nentis linnaosavanema asetäitja Jannu Kuusik. Tegemist on sama platsiga, kus pidi kevadel Kristiine turg avatama.

«Arutasime ka võimalust panna lipumast Endla tänavale Kristiine keskuse ette, aga see ei läinud paraku liiklusteenistuse seisukohtadega hästi kokku. Aga tegime just tellimuse ära ja 20. augustiks peaks mast määratud kohas püsti olema,» lisas Kuusik.

Mustamäe lipp hakkab lehvima Männi pargi kõrval Keskuse tänaval. «Keskuse tänav sai värskelt remonditud, seal on keset teed üks ring ning arvatavasti paigaldame masti sinna. Lipumast on juba ära tellitud. Siis, kui see valmis saab, teeme lõpliku otsuse, kuhu see panna,» ütles Mustamäe linnaosavanema asetäitja Vadim Belobrovtsev.

Haabersti linnaosavalitsus leidis lipumasti jaoks koha Õismäe tee 107 asuva Rimi kaupluse esisel väljakul lillekastide vahel. Põhja-Tallina lipuväljak aga saab olema Kari tänav 2 maja esisel platsil.

Pirital saab lipumaste olema koguni kolm ning need paigaldatakse linnaosavalitsuse ette Merivälja tee ja Kloostrimetsa tee nurgale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles