Ülemistest saab Eesti suurim kaubanduskeskus

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lisaks poodidele tuleb laienenud Ülemiste kaubanduskeskusesse ka Eesti suurim laste mänguala ja teiselt korruselt esimesele viiv liutoru.

Paari nädala pärast täies mahus avatavat uuenenud Ülemiste keskust Tallinna servas iseloomustavad 23 kingapoodi, teiselt korruselt esimesele viiv liutoru ning Eesti suurim laste mänguala. Laienduse tulemusena kasvas Ülemiste Eesti suurimaks kaubanduskeskuseks. Ülemiste Center OÜ juhatuse esimehe Guido Pärnitsa sõnul kasvas keskuse rendipindade maht 38 000 ruutmeetrilt 60 000 ruutmeetrile, mis jätab teisele kohale siiani Eesti suurima kaubanduskeskuse tiitlit kandnud Rocca al Mare keskuse, kus on 58 000 ruutmeetrit rendipinda. Ülemiste keskuse pindala koos parklaga on 92 000 ruutmeetrit.

Koos rendipinna suurenemisega kasvas kaupluste arv 150-lt 210-le. «Kui me 2005. aastal teenindasime 4,4 miljonit külastajat ehk päevas 12 000 inimest või natuke rohkem, siis 2015. aasta mitte eriti ambitsioonikas ja küllaltki reaalne plaan on umbes 20 000 inimest päevas ehk 7,2 miljonit külastajat aastas,» ütles Pärnits.

Kuna keskus laienes maja ees olnud parkla arvelt, ehitati ka kolmekorruseline parkimismaja, kus on 400 kohta ning mille igal korrusel on sissepääs keskusse. Peale selle on veel 950 parkimiskohta väljas.

Üks põhjus, miks keskuse renoveerimine ette võeti, oli Pärnitsa sõnul see, et kompleksi sisekujundus vajas värskendamist. «Laiendamise käigus me mitte ainult ei ehitanud keskusele uut osa juurde, vaid renoveerisime ära ka kogu vana osa. Seal jäi alles vaid betoonkarkass, kõik muu on uus. Töö läks väga sujuvalt ja keskust polnud vaja sulgeda,» rääkis Pärnits.

Uuendustööde käigus on keskus jagatud klastritesse või tõmbetsoonidesse ehk näiteks rõiva-, jalatsi- või spordikauplused on teiste omataoliste lähedusse paigutatud.

«Näiteks on keskuse uues osas koridor, kus on 23 kingapoodi ja Eesti kõige laiem jalanõude valik. See arv tundub jaburalt suur, eriti kui võrrelda mujal maailmas olevate kaubanduskeskustega, kus tavaliselt nii palju jalatsikauplusi ei ole. Aga Eestis ja võib-olla kogu Baltikumis lähevad kingad väga hästi müügiks,» kinnitas Pärnits. Lisaks kingadele tulevad teisele korrusele rõivakauplused, samuti suurem osa toitlustuskohti.

Ülemiste uutest asukatest on märkimisväärseim eesti rahvale internetipoe kaudu tuttav Sports Direct, mis avab seal 1600 ruutmeetril oma esimese kaupluse Baltikumis.

Keskuse vanas osas aga avatakse Lido restoran. «Lido, mis on tänu oma Solarise restoranile Eestis juba tuntud, on ühe perekeskuse jaoks tõeline pärl. Selle kõrvale rajame jällegi Eesti kaubanduskeskuste suurima laste mänguala. See sümbioos – pererestoran ja laste mänguala koos, kusjuures need ei ole väga jäigalt üksteisest eraldatud – peaks peredele olema päris mõjuv põhjus keskuse külastamiseks,» rääkis Pärnits.

Lasteala erineb teistest omataolistest ka selle poolest, et kui tavaliselt on see kavandatud nii, et vanemad saavad poodi minnes lapse sinna mängima jätta, siis nüüd loodetakse, et lapsed ise toovad oma vanemad Ülemistesse, et lastealal mängida saaks.

Kui ülejäänud keskus avatakse 23. oktoobril, siis Lido ja lasteala avamine lükkub tuleva aasta algusse. «Me avame selle veidi hiljem seetõttu, et mänguplatsi jaoks on vaja kõrgemat ruumi. Keskuse korruse kõrgus on umbes neli meetrit, aga me tahame selle umbes kaheksa meetri peale tõsta. See võtab aega ja sellepärast avatakse Lido ja mänguala alles järgmise aasta jaanuaris,» lubas Pärnits.

Lisaks ostukohtadele tuleb keskusse ka viis puhkeala. Puhkealadel saab kasutada tasuta iPade, seal on ka arvuti ja telefoni laadimisvõimalus. Vaba aja veetmiseks on keskuses erinevad söögikohad. Puhkealad on mõeldud nendele, kes tahavad keskuses sõpradega kohtuda, kohvi juua või niisama ilma suuremate kulutusteta aega veeta. Ühel puhkealal on ka liutoru, mille kaudu võivad kiiresti teiselt korruselt esimesele pääseda mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud.

Muutunud on ka Ülemiste keskuse fassaad, mis näeb taotluslikult välja tunduvalt rohkem lennujaama moodi kui Tallinna lennujaam ise. Kõige tipuks hakkab seal õhtuti nägema värvidemängu, nii et ühel õhtul on keskusehoone sinine, teisel punane, kolmandal hoopis muud värvi.

Külastajatele avatakse Ülemiste keskus täies mahus 23. oktoobril kell 14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles