Härjapea jõe kunagine asukoht saab linnapildis ära märgitud

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Härjapea jõgi Jõe tänaval. Pilt on trükitud umbes aastal 1904.
Endine Härjapea jõgi Jõe tänaval. Pilt on trükitud umbes aastal 1904. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsus moodustab Härjapea jõe linnaruumis tähistamisega seotud küsimuste lahendamiseks ajutise komisjoni.

Linnavolikogu otsuse eelnõu nr 16 «Ülesande andmine Tallinna Linnavalitsusele moodustada komisjon Härjapea jõe linnaruumis tähistamisega seotud küsimuste lahendamiseks» esitas linnavolikogu 23. jaanuari istungil linnavolikogu liige Jaak Juske.

Tallinna Linnavalitsus toetas Tallinna Linnavolikogu ettepanekut ning linnavolikogu 6. märtsi  otsusega tehti linnavalitsusele ülesandeks Härjapea jõe linnaruumis tähistamisega seotud küsimuste lahendamiseks komisjon moodustada.

Härjapea jõel on olnud Tallinna linna jaoks kultuurilooliselt praktiliselt sama oluline tähendus kui merel, mille kaudu toimus kaubandus. Härjapea jõgi on ajalooliselt olnud Tallinna veerikkaim jõgi, mis algas Ülemiste järvest ja mille ääres tegutsesid tänu soodsale languse ja veevoolu hulga suhtele mitmed vesiveskid. Veskite juurde tekkinud tootmisüksustest said hilisemal ajal oma tegevuseks aluse nii mõnedki suuremad tööstuskompleksid nagu näiteks Tallinna paberivabrik. Samuti said Tallinna ümbritsenud kaitseotstarbelised vallikraavid just sellest jõest suurema osa oma veest.

Härjapea jõe linnaruumis tähistamise võimaluste väljaselgitamiseks moodustavtava ajutise komisjoni esimeheks kinnitatakse Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein ning esimehe asetäitjaks Tallinna Linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esindaja Jaak Juske. 

Komisjoni liikmeteks kinnitatakse linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esindaja ja keskkonnakomisjoni esimees Rein Ratas, linnavolikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees Eerik-Niiles Kross, linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Iivi Eenmaa, Tallinna Transpordiameti juhataja Andres Harjo, Tallinna Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel, linna maastikuarhitekt Kristiina Kupper, linnadisainer Urmas Kaldaru, Tallinna Kesklinna Valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner ning MTÜ Juhkentali Seltsi esindaja Raivo Salumäe.       

Komisjonil on õigus oma töösse kaasata täiendavaid eksperte ja teiste asutuste esindajaid. Komisjoni kutsub kokku ja komisjoni tööd korraldab Tallinna Linnaplaneerimise Amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles