Haabersti linnaossa tekib mitu uut tänavat

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiski maantee 70c
Paldiski maantee 70c Foto: Google Maps

Paldiski maantee naabruses asuvate maa-alade arendamisega tekib Haabersti linnaossa mitu uut tänavat.

Mustjõe asumis Paldiski mnt 70c kinnistu ja lähiala detailplaneeringuga tekkivad uued tänavad saavad nimeks Lammi tänav, Soodi tänav ja Pagi tänav ning Astangu ja Mäeküla asumis Paldiski mnt 241, 241d, 243a kinnistute ja lähiala detailplaneeringuga tekkivad uued tänavad hakkavad kandma nimesid Mäeküla tänav, Veerme tänav ja Mäevälja tänav, ühtlasi pikeneb Härgmäe tänava leviala.

Mustjõe asumi alale tekkiva uue tänavavõrgu uute tänavate nimeküsimusi arutanud linnavalitsuse nimekomisjon tegi madalast maast tulenevalt ettepaneku nimetada rajatavad tänavad Soodi ja Lammi tänavaks. Soodi kui jõesängist eraldunud looke nimi sobiks kohaliku loodusmaastiku iseloomustajaks eriti hästi. 

Lammi tänava nimi viitab aga jõe ümber olevale madalamale kohale, mida aeg ajalt üle ujutatakse. Jõest tulenev nimevalik sobib ka Mustjõe asumi nimega. Soodi ja Lammi tänava vahele planeeritavale tänavale kaaluti Sopi tänava nime, kuid seda peeti kõlalt Soodi tänavaga liiga sarnaseks. Mere läheduse ja Mustjõel kasutatud meteoroloogia teema (Pikse ja Välgu tänav) mõjul pooldati lühikest Pagi tänava nime. Pagi tähendab äkilist tuule- ja sajuhoogu.

Osaliselt Mäeküla ja osaliselt Astangu asumi alale planeeritud äri- ja tootmishoonete juurde tekkivale Paldiski maanteelt algavale ja läbi Mäeküla asumi idasuunas kulgevale tänavale valis komisjon Mäeküla tänava nime, mis viitab praeguse asumi ja endise küla nimele ning oli ka ühe tähtsama ajaloolise külatänava nimi.

Kuna teise uue Paldiski maanteelt algava ja Tähetorni tänavani kulgeva tänava ning Mäeküla tänava ristumiskohal asus Veerme talu, toetas komisjon sellele tänavale ajaloolisest toponüümist tulenevat Veerme tänava nime.

Kolmanda uue tänava, mis algab Veerme tänavalt ja lõpeb Mäeküla tänaval, nimevariantideks olid Veerme põik, Tipu tänav, Mäevälja tänav ja Väljamäe tänav. Kõige enam toetust kogus Mäevälja tänava nimi.

Ühtlasi tegi nimekomisjon ettepaneku pikendada Tähetorni tänavalt algavat Härgmäe tänavat pärast ristumist Mäeküla tänavaga kuni Veerme tänavani ehk viia tulevane Härgmäe tänava lõpuosa kõrge mäe otsa. Võimalik, et tänavale nime andnud omaaegne Härgmäe talu sai just selle mäe järgi nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles