Mupo: linn oli reede öösel nagu joomapunker

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtu Tallinna vanalinnas.
Laupäeva õhtu Tallinna vanalinnas. Foto: Martin Ilustrumm

Munitsipaalpolitsei ameti  heakorra ja noorsootöö sektori juhi Kätlin Müürsepa sõnul oli reedel vastu laupäeva läbi viidud vaatlus-reidi tulemused nii õõvastavad, et ta pole nähtust siiani täielikult toibunud.

«Terve linn oli nagu joomapunker. Kõik pargid – Tammsaare park, Kanuti aed, Politsei park ja Solarise ümbrus oli täis rahvast, kes otse pudelist kulistasid. Tegemist oli kange alkoholiga – viin, rumm, brändi. Inimesed olid end mugavalt pargipinkidele ja murule sisse seadnud – pudelid ja söögipoolis kaasas. Jõid segamini nii alaealised kui ka vanemad, kuni 30-aastased. Ilm oli soe ja soosis väljas olekut. Ma olen oma ametis oldud aja jooksul palju igasuguseid olukordi näinud, aga see ületas minu üllatusläve – ma pole ammu midagi nii koledat näinud. See oli masendav,» kirjeldas Müürsepp.

Mupo reid tähendas eelkõige 16aastastele ja vanematele mõeldud ürituse korralduse vaatlust klubi  Cathouse lähistel. «Turvakontroll küsis küll kõigilt peolistelt dokumenti, aga edasine oli juba kontrollimatu. Välisel vaatlusel lasti sisse see, kes stabiilselt püsti seisis. Kui ei seisnud siis sisse ei saanud. Aga ega asi sellega siis piirdunud, «välja praagitud» seltskond kogunes lähiümbrusse kaasavõetud alkoholi pruukima. Noortel olid kaasas suured seljakotid. Võib ainult oletada, mida need sisaldasid. Meie ülesanne oli kontrollida, kes tegemist on alaealiste napsitajatega või mitte. Esitasime töötõendi ja küsisime nende isikut tõendavat dokumenti,» rääkis munitsipaalpolitseinik.

Dokumendi küsimise peale pistis osa seltskonnast jooksu. «Meil oli hirm, et jooksevad sõiduteele ja jäävad auto alla. Üks noormees pillas jooksu ajal täis liitrise Jägermeistri pudeli murule. Teine kategooria oli neid noori, kes olid just värskelt täisealiseks saanud. Need noored olid kõige suuremad targutajad ja joomarluse õigustajad,» ütles Müürsepp.

Vahele jäänud alaealistele, kelle hulgas oli nii noormehi kui tütarlapsi, kutsuti vanemad järele. «Kõige koledam juhtum oli kui kell kolm öösel leidsime ühe 16-aastase poisi – ta oli kontaktivõimetu, ei püsinud ise jalgadel, oli ennast täis oksendanud. Hambad plagisesid külmast, sest jope oli ta kuskile ära kaotanud. Läbi häda saime ühendust tema emaga, kes talle taksoga järele tuli,» rääkis juhtivinspektor.

Olukord on tema sõnul pärast korrakaitseseaduse vastuvõtmist palju hullemaks läinud. «Joomine linnapildis on kujunenud nagu normiks. Istutakse igal pool ja juuakse. Mis mulle silma torkas, oli just see, et pruugitakse kanget alkoholi – kulistatakse otse pudelist ja ohjeldamatult. Varem tehti seda kuidagi vaiksemalt ja joodi pigem lahjemat kraami – siidrit ja õlut. Ilmselt pruugiti jooke ka pigem siseruumides, kas kellegi juures kodus või pubides, aga nüüd jalutab öösel pea iga teine  pudel näpus vastu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles