Millist raamatut lugeda, millisesse Tallinna kohvikusse peitu pugeda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Postimehe lisa Peegel kaardistas sügisõhtute kaks olulist komponenti: head raamatud ja mõnusad kohvijoomiskohad, kuhu nende nautimiseks pealinnas peitu pugeda.

Uusi teoseid tuleb poeriiulitele nagu seeni pärast vihma. Iga nädal on kellegi uue raamatu esitlus, pidevalt võib Sirbist lugeda mõne värske šedöövri arvustust. Kõike lugeda ei jõua ega peagi. Kuidas aga jõuda oma lemmikteosteni?

Lihtne võimalus end ilmunud raamatutega kursis hoida on lugeda raamatusoovituste blogisid. Üks säärane asub aadressil raamatublogi.blogspot.com, kus antakse paljude teoste kohta ladus ja piltlik ülevaade. Samuti soovitan jälgida Jaan Martinsoni raamatublogi Postimees Online’i veergudel. Pikemaid arvustusi uudisteostest on võimalik lugeda kultuurilehest Sirp.

PELGUPAIGAD TALLINNAS.

Ruumalalt pisike, aga hingelt suure city  värvikad linnaosad peidavad endas kümneid karakteriga mõnulaid, kuhu sügistormide ja ootamatu lumetuisu eest pugeda sooja ja kosutust saama – kaaslaseks kas head sõbrad või lihtsalt mõni hea raamat.

Kui Eliisa Ülevaid pani sügisekumasse ja talveootusesse kokku kümme raamatusoovitust, mis põhinevad nii raamatupoodide enim ostetud teoste statistikal kui ka tema enda hinnangul – pakkudes välja nii mõnusaid öökapiraamatuid kui kaasahaaravaid põnevikke, mida lihtsalt käest panna ei saa. –, siis Peegli toimetajana võtsin õiguse soovitada hoopis kümmet Tallinna unikaalsemat ja mõnusamat kohvikut. Kõigis neis on teenindus tasemel, kohvi- ja teejookide valik lai ning omanäolisi suupisteid piisavalt. Meie välja valitud kümme ei ole mitte absoluutne parimik linnas pakutavast, vaid tegemist on paikadega, kuhu maabudes ei pea sa kunagi pettuma, samuti sobivad välja toodud kohvikud selleks, et võtta päevarutus kohvi-tee-kakao-tassi taga aeg maha ja koguda omaette rahus mõtteid.


CoffeeBar 10133 hubane take-away kohvik Suurtüki 2 – VANALINN

Pisike kohvikbaar, mis päeva kiireimail ajal teenindab eelkõige püsikliente, kes oma lemmikkohvi ja värske piruka rutuga kaasa haaravad, kuid hubaselt seatud sohval, patjade vahel, on suure akna all ka niisama mõnus oleskledes raamatut lugeda ja linnamelul lubada tasa-tasa mööda hiilida.

 Kalamaja Pagarikoda ja kohvik Jahu 11 – KALAMAJA

Klassikaks on Tallinnas lihtne saada, klassikatiitlit hoida on aga juba märksa keerulisem – see pisike, kuid tegus pagarikoda boheemlaslikus Kalamajas pakub alati täpselt sama maitsvaid ja sooje värskeid pirukaid sõltumata nädalapäevast ja kellaajast, sundimatu õhkkond kaasavaraks.

 Manna La Roosa Vana-Viru 15 – KESKLINN


Selles uue ja vana linna piiril paiknevas kohvikrestoklubis tuleb käia kohe mitu korda järgemööda, et tabada kõiki põnevaid detaile sisekujunduses, ja maitsta kõiki neid põnevaid maitseid menüüs.

 New York New York / NYNY Kentmanni 4 / Sakala 10 – KESKLINN

Vabaduse väljakust mitte väga kaugel asub ehtne New York! Hallikarva fassaadist ja tumedast sissepääsust ei tasu end eksitada lasta, sest NYNY sees kirevad värvid kokteili-kohvi-seguses maitsekas melus. Siin võid üksi pikki mõtteid mõlgutada või hoopis korporatiivselt nõu pidada.

 Gourmet Coffee L. Koidula 13a – KADRIORG

Selle pargiliku kohvipaiga nimi räägib iseenda eest – gurmee ja kohvi aus sümbioos; ilmselt just seetõttu on paljud linlased enda elupaiga piirkonnast sõltumata pidanud just seda hubast kohvikut vääriliseks tegusate või laiskade hommikusöökide ning intiimsemate lõunate pidamiseks.

 Neitsitorni muuseumkohvik  Lühike jalg 9a – VANALINN


Linna ühe parima vaatega kohvik, mille kolmel korrusel avaneb täiesti eripärane meeleolu. Mida korrus kõrgemale, seda lõõgastavamaks muutub ka sisekujundus. Kohviku teiselt korruselt pääseb ka linnamüürile vaadet nautima, kolmas korrus on pühendatud aga sohvabaarilikult veinikultuurile.

 Josephine Cafe Vene 16 – VANALINN

Vanalinna südamest Vene tänavalt otse Pariisi kohvikumelusse – just seda elamust pakub Josephine.

 Kohvik Sinilind Müürivahe 50 – VANALINN

Boheemlasliku kohvi(ku)kultuuri üks keskustest Tallinnas, mis lisaks sellele on tõeliselt mõnusa menüüga einela, baar ja nädalavahetuseti ka kultuuriküllane ööklubi.

 Kohvik Kohalik Koidu 82 – UUS MAAILM


PM artiklipilt

Pea et kogukonnakeskuseks kujunenud Kohalik ongi mõeldud piirkonna kohalikele, kellel on aga järjest keerulisem oma lemmikkohvikus peatuda, sest muu linnarahvas trügib hea ja parema jaole.

 SfääR Resto & Store Mere pst 6E – KESKLINN

Siit saab Chemexi kohvikannust kohvi – kohvi valmistamine on SfääRis tõeline vaatemäng ja kunstiteos. Aga olemas on siin kõik eluks vajalik söögist-joogist põneva lugemise ja kehakateteni välja.

KÜMME RAAMATUSOOVITUST:

Tõnu Õnnepalu «Flandria päevik» saadaval e-raamatuna

Tõnu Õnnepalu teosed ei ole kerglugemise kategooriast. Ometi tekitavad tema mõtisklused äratundmist ja tuttavlikke pilte. «Flandria päevikus» arutletakse nii Flandria kui ka üldisemalt Euroopa elu-olu üle. Õnnepalu keskendub paljuski loodusele, millega ühes rütmis elatakse. «Flandria päevikut» on mõnus lugeda kauni keele ja mõtlemapanevate väljenduste tõttu. See arutluste kogumik on ideaalne teos Eesti sügisõhtutesse. Soovitan seda lugeda rahulikus keskkonnas, võttes kõrvale tassi teed ja tüki värsket õunakooki.

 Andrus Kivirähk «Mees, kes teadis ussisõnu»

Ussisõnade ilmumisest on juba kena seitse aastat küll möödas, aga siin nimekirjas on ta igati omal kohal. Võimalik, et see Kivirähki romaan ilutseb teil juba kodus riiulil, ent ootab lugemiseks oma aega. Julgustan seda aega võtma. Kivirähk on ussisõnade loos väga stiilipuhas. Isegi räigus on selles romaanis õigustatud. Teemaks on ikka eestlased; seekord aga eestlased Eesti metsas päris aegade alguses. Küla või mets, leib või öökullimunad, usk või teadmine, palvetamine või ussisõnad. Romaan vastandab ning tõmbab kohati arulagedaid paralleele. Kivirähk on loonud väga hea süžeega teksti, milles leidub allegoorilisi viiteid tänapäeva ühiskonnale.

 Ülo Mattheus «Tema salajane palve»

Sügis, rõskus, väsitav tööpäev ja hinges soov korrakski reaalsusest põgeneda? Siin on lahendus! Lennukas, põnevusrikas ja teistes sfäärides lendav «Tema salajane palve» viib teid argipäevast välja. Mattheuse romaan kõneleb päriselust, kus valgus liigub kolmsada tuhat kilomeetrit sekundis, kus inimesed tunnevad seksist mõnu ja kus aeg hingehaavu ei paranda. Ometi seguneb teoses tegelikkus väljamõelduga. Romaani peategelane Pawo Karpo on ajakirjanik, kelle elu võtab uue pöörde pärast liiklusõnnetusest kirjutatud reportaaži.

Romaani lugedes võib tekkida soov astuda kontoriaknast otse Himaalaja mäeahelikku ja teha Džonga-isandaga, kes näeb välja nagu seitsmekümneaastane hipi, üks jalutuskäik, pissitades samal ajal bullterjeriks muudetud kurja deemonit. Mattheuse oskus üheainsa lausega luua elavaid kujutlusi annab romaanile õige hinguse. Lennukas lugemiskogemus.

 Kristiina Ehin «Paleontoloogi päevaraamat»

Tähelepanu, kallid naised! Kristiina Ehin, noore naise etalon, on kirjutanud ilusa lapsepõlvemälestustel põhineva romaani, mis puudutab oma luulelisuse, tundelisuse, ent ka teravmeelsusega. See teos mängib naiselikkuse hingekeeltel ning tekitab meeletult äratundmist. Osavalt kirjeldab Ehin tüdrukute eksinud tundeid ja raskust sulanduda. Kuidas olla poisilikult hakkaja, ent samal ajal salapärane, elegantne ja vaikne? Selles raamatus on nii armsat lapselikkust kui juba neiuks sirgunud tüdruku mõtteid.

 Viivi Luik «Varjuteater»

Roheliste sametkaantega romaan argielust põgenemiseks. Selle teosega on võimalik end rõsketeks sügisõhtuteks Itaaliasse reisile viia. Luige stiil on poeetiline, ent sisutihe. «Varjuteatris» on viiteid kultuuri- ja kunstiloole, seejuures ei kaota tekst detailirikkuses oma köitvust. Romaan pakub äratundmist vihjete kaudu nõukogude aegsele Eestile. Ilus lugemiskogemus, kus on palju tabavaid mõtteid ja teoks tehtud suuri unistusi. Soovitan julgelt pidada kõrval tsitaadimärkmikku ja mõjuvad ütlemised üles kirjutada.

 Udo Uibo «Sõnalood»

Kes oleks varem arvanud, et bestsellerite hulka saab kuuluma etümoloogilise sisuga teatmeteos. Ometi on see üks imeline öökapiraamat, mis annab harivat sisu edasi humoorikas ja vahetus võtmes. Uibo avab tavaliste eestikeelsete sõnade tausta populaarteaduslikul viisil. Raamatu võlu seisneb tema jutustavas kirjastiilis. Hoiatus: lugedes võite tunda vastupandamatut soovi kellegagi oma uusi teadmisi ühe või teise sõna algtähenduse kohta jagada. Paaridel soovitan raamatut teineteisele peatükkide kaupa õhtuti ette lugeda.  

 Kaur Riismaa «Rebase matmine»

Luuleriiul on raamatupoodides üks kardetumaid riiuleid. Mõistan, miks – luulega on kerge alt minna. «Rebase matmine» on noore poeedi teine avaldatud luulekogu. Riismaa kirjutab vabavärsis, mis on seatud dünaamilisse rütmi. Põhjus, miks soovitan just Riismaad, on lihtne:  tema proosaluulet on võimalik lugeda ühtse teksti ja mõttena, tihti isegi põneva loona. Murtud read annavad küll aimu taotluslikust rõhuasetusest, ent sisu ometi pause ei nõua. Riismaa luules annavad peamõtet edasi otseütlemised, keelelised teisitiütlemised ja iroonia.

 Jaan Kross «Keisri hull»

Jaani Krossi «Keisri hull» olgu üheks erandiks selles soovituste nimekirjas. Esiti seetõttu, et tegu on kahtlemata ühe eesti kirjanduse kuldromaaniga. «Keisri hull» on ajaloolise taustaga päevikustiilis kirja pandud romaan, peategelaseks Timotheus von Bock. Tegevus toimub 19. sajandi Eestimaal. Päevikut peab von Bocki naise Eeva vend Jakob, kelle silme läbi antakse edasi von Bocki ja tema perega seotud sündmused. Süžee pakub põnevust ning avab ka ajaloolist tausta. Krossi kirjastiil pole komplitseeritud, mistõttu on romaan heaks alguseks ka vähese lugemiskogemusega inimesele.

 Valdur Mikita «Lingvistiline mets»

Paljukiidetud, paljuräägitud ja nii üht- kui teistpidi analüüsitud «Lingvistiline mets» on endiselt raamatupoodide bestseller. Mikita kirjutas mitmekihilise esseekogumiku, millele leidub nii palju erinevaid tõlgendusi, kui on lugejaid. «Lingvistilist metsa» on võimalik väga erinevalt lugeda. Sellesse võib süveneda täie tõsidusega, püüdes igast sõnast ja mõttest lõpuni aru saada ja kõike viimseni analüüsida. Aga samas võib seda lugeda muretu kergusega, võttes sellest täpselt nii palju kui parasjagu tarvis. Igal juhul on garanteeritud humoorikas arutlus eestlase olemusest, meie kultuurist ja meie loodusest. Teos on võimeline avardama eestluse-teadvust ja pakkuma põnevat mõtteainet ka teost üle mõtestamata.

 Gestalteni kirjastuse elustiili teenäitajad SfääRi kohvik-poes

SfääR store'i juhataja Aimar Berg tutvustab tarbedisaini kirjastamisele keskenduva Gestalteni elustiiliraamatut «The Outsiders», mis räägib kõigest sellest, mis on seotud kvaliteetse õueeluga. «Neid raamatuid iseloomustab kvaliteet, kvaliteet ja veel kord kvaliteet,» selgitab ta. «Kvaliteedi väärtustamine, globaalsus ja lai silmaring on kolm põhilist märksõna, mis meie poe raamatu- ja ajakirjavalikut kirjeldavad.» Mehe sõnul pakub põnevaid infokilde ja mahlakat lugemist ka «The Monocle Guide to Better Living» ning Kinfolki elustiiliajakiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles