Täna Postimehes: Luteri kirik plaanib pilvelõhkujat

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PM/wikipedia_CC BY-SA 3.0/http://et.wikipedia.org/wiki/Tallinna_k%C3%B5rghooned

Praegu Tallinnas Kentmanni tänaval üht Eesti eksklusiivsemat kinnisvaraarendust lõpetav Eesti Evangeelne Luterlik Kirik latti alla ei lase, vaid kavandab järgmiseks Tallinna südalinnas pilvelõhkuja ehitamist.

Tänavu mais andis kirik Tallinna raele üle taotluse algatada kvartali detailplaneering, mille keskmes troonib ei vähem ega rohkem kui 33-korruseline elu- ja büroohoone. Kui Olümpia hotelli naabriks kerkiv torn sellisel kujul realiseerub, saab 130-meetrisest purjekujulisest majast südalinna kõrgeim ehitis.

Luteri kiriku varasid haldava OÜ Kiriku Varahaldus juhatuse esimees Mati Maanas ütles, et arendustegevus lähtub kiriku kümme aastat tagasi vastu võetud põhimõtetest. Just toona otsustati, et kirikule omandireformiga tagastatud magusaid krunte kiire hõlptulu saamiseks enam ei müüda, vaid püütakse need panna pikaajaliselt teenima.

Tegelikult üritas kirik pilvelõhkuja arendamist algatada juba 2005. ja 2008. aastal, ent siis põrkuti kultuuriväärtuste ameti vastuseisule. Kirik ja naaberkruntide omanikud tahtsid toona liita 3000 ruutmeetrit maad ja lammutada teele jääva ajaloolise puumaja. Praeguse planeeringuga jääks mälestis aga arendusest puutumata ja nelja maa-aluse parimiskorrusega kõrghoone tuleks poole pisemale alale.

Kuhu hoone rajada plaanitakse, millal see valmida võiks ja kuidas Tallinna linn kavasse suhtub, loe juba homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles