Anvelt: prostitutsioon on naistevastane vägivald ja see on lubamatu

Andres Anvelt
, justiitsminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt.
Andres Anvelt. Foto: Liis Treimann

Prostitutsioonist räägitakse taas kui naiste ühest võimalikust tööalast ning jäetakse seksiteenuse kui seksuaalse vägivalla aspektid täiesti kõrvale, leiab justiisminister Andres Anvelt (SDE).

Ülemaailmsel vägivallatuse päeval avaldatud nii Reformi- kui ka Keskerakonna esindaja seisukohad prostitutsioonist tõestavad järjekordselt mõningate machomeeste suhtumist naistesse. Mind hämmastab, et ollakse valmis lubama naiste seksimüüki ja leitakse enda väidetele põhjendus, et niikuinii seda tehakse, milleks siis keelata.

Sama loogikaga võiks lubada kõike – narkootikumidest kuni perevägivallani välja. Ka nende teemade puhul võib leida põhjenduse, et igaüks on oma keha ja vaimu peremees, süstigu palju tahab, või et perevägivald ongi pere kooshoidmise meede ja efektiivse juhtimiskunsti ning eduka kommunikatsiooni osa.

Või veel tabavamalt ja arusaadavamalt ja abilinnapea tänasest avaldusest tulenevalt:  korruptsiooni kontrolli alla saamiseks võiks riik selle legaliseerida, sest kui nii paljud soovivad altkäemaksu pakkuda ja võtta, saaksid nad seda teha legaalselt.

Nii-öelda vabaduse ja vaba valiku kõrval  unustatakse aga valikuvõimaluse olulisus ja seksiäri ohvrite reaalne kontroll olukorra üle. Enamikul juhtudel seda ei ole.

Legaliseerimise eestkõnelejad võiksid asetada end mõtteliselt samasse olukorda – kuidas oleks lasta ennast pisku taskuraha eest päevast päeva vägistada, isegi nägu tehes, et ei hakka vastu. Mis see prostitutsioon on muud kui hädaseisundis oma keha müümine ja vägivalla lubamine enda kallal, isegi kui võltsnaeratus on näol. Vähemalt eemaldasid legaliseerimise pooldajad sirmi oma väga sarnaselt maailmavaatelt, justkui raha eest saab kõike, liberaalsus eelkõige, ning kõik on müügiks. Kas ka nad ise?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles