Inspektsioon: turvakaamerad on muutunud turvariskiks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes töökohtades on turvakaamerad, kuid nende pildi internetis kättesaadavaks tegemine võib olla ebaseaduslik.
Paljudes töökohtades on turvakaamerad, kuid nende pildi internetis kättesaadavaks tegemine võib olla ebaseaduslik. Foto: Kaader turvavideost

Andmekaitse inspektsiooni vaneminspektori Sirje Biini hinnangul on vähemalt osa internetti pilti edastavatest turvakaameratest muutunud ise turvariskideks.

«Kui tegu on turvakaameraga, siis peaks andmete töötleja täitma turvalisuse nõudeid andmete salvestamisel ja hoidmisel ning nende avalikustamine ei kuulu turvakaamera mõttega ju kokku. Turvakaamera on mõeldud ikkagi selleks, et omanik saaks seda ise kasutada ja kaamerapilti tohiks ta anda vajadusel näiteks politseile,» ütles Biin.

Ta lisas, et ka isiku pilt kuulub isikuandmete hulka ja seda võib töödelda kas isiku nõusolekul või seaduse alusel. Isikuandmete kaitse seadus annab võimaluse kasutada kas isikute või vara kaitseks turvakaameraid, aga selleks on kindlad tingimused.

«Kaamerate kasutamist kontrollides tuleb vaadata ka seda, mis on nende eesmärk. Mulle tundub, et praegusel juhul ei ole kellegi eesmärgiks olnud pildi edastamine avalikkusele. Aga mine sa tea, inimesi on ju erinevaid,» tõdes vaneminspektor.

Andmekaitse inspektsioon saab algatada omaalgatusliku järelevalve ja selgeks teha, mis alusel kõnealused kaamerad pilti internetti edastatavad. Inimesi saab aidata sellega, et lihtsalt juhtida asjale nende tähelepanu ja soovitada paroolide vahetamist, kui probleem on ainult selles.

«Kui kaamerate paigaldamise eesmärk on olnud turvalisuse tagamine, siis tundub, et praegusel juhul on see muutunud hoopis turvariskiks. See on meile igal juhul tõsine väljakutse, sest see pole ühe inimese väike mure, vaid puudutab väga paljusid. Me püüame võimaluste piires selgeks saada, kellele need kaamerad kuuluvad ja omanikke vastavalt kas teavitada või kui on tegemist seaduserikkumisega, siis õigele teele juhtida,» lausus Biin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles