RIA: liiga lihtsaks tehtud asjad ei saagi olla turvalised

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IP kaamera.
IP kaamera. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) küberturbe-eksperdi Anto Veldre sõnul on tegemist üldisema probleemiga teljel  mugavus vs turvalisus.

«Mistahes I(K)T lahendust kasutades jääb alati see risk, et kui mõistus seadmest üle ei käi ning seade käivitatakse vaikimisi (s.t. ebaturvalises) konfiguratsioonis, siis mingid asjad on tehtud kasutaja jaoks sedavõrd lihtsaks, et nad ei saagi olla turvalised. Mõnel juhul, nagu näiteks mõni autoremonditöökida, ongi seadmed üles pandud viisil, et klient saaks enda sõidukit kaugelt jälgida. Aga kuna ligipääs pole kuidagi piiratud, siis saavad sama pilti vaadata kõik soovijad,» ütles Veldre.

See on tema sõnul ammune ja teada probleem, et kaamerad, helistuudiote salvestusseadmed, tarkmajade juhtimissüsteemid ja muud säärased asjad on interneti kaudu võõrastele ligipääsetavad ning soovi korral kuritarvitatavad.

«RIA ülesanne on inimeste teadlikkuse ja infokultuuri taseme tõstmine, kuid alates mingist intensiivsusest põrkab teavituse efektiivsus vastu seina, sest liiga palju hirmutada pole ka hea, põhjalikumaid selgitusi aga pole kiirel ajastul kellelgi aega kuulata. Välja arvatud juhud kui avalikkusele «telepildi» pakkumine ongi kaamerate paigaldamise algne (ja seaduslik) eesmärk, ei tohiks ühtegi IP valvekaamerat avalikku internetti ühendada ilma asjaliku paroolita,» kinnitas Veldre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles