Internetis näeb nii haigla kui striptiisibaari turvakaamerate pilti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valesti seadistatud turvakaamerad näitavad internetis kõigile soovijatele live-pilti nii haiglapalatis oma viimaseid elupäevi veetvast vanurist kui striptiisibaari tantsijannade garderoobist. Ja kõigest muust, mis sinna vahele mahub.

Valesti seadistatud turvakaamera võib omaniku teadmata edastada pilti internetti, kus kõigil huvilistel on võimalik seda vaadata. Tallinnas on selliseid kaamerasüsteeme vähemalt sada. Tegemist on IP kaameratega, mis edastavad pilti otse internetti. Tegelikult peaks kaamera pilt olema kaitstud parooliga, mida teab vaid kaamerate omanik, kuid tegelikkuses on paljude turvakaamerate pilt internetis kõigile nähtav.

Kui seisate alkoholimüügile spetsialiseerunud kaupluse leti ees, on internetist võimalik näha, mida ja kui palju ostate. Teine kaamera näitab ilmselt kusagil vanalinnas asuvat ettevõtet, mis tegeleb nii suveniiride müügi kui valuuta vahetamisega. Kui einestate mõnes restoranis või pitsabaaris, siis saavad jällegi kõik huvilised interneti vahendusel teie söögikorda jälgida.

Valesti seadistatud kaamerate pilt näitab veel üht kooli, loomakliinikut, arsti vastuvõturuumi, majutusasutuse fuajeed, laua taga istuvaid kontoritöötajaid, väiksema tootmisettevõtte töölisi. Tõsi, umbes pooled kaamerad on suunatud parklatesse või ehitusplatsidele ning nende pilt ei peaks kedagi häirima. Aga teine pool peaks üsna paljudele inimestele muret tegema. Nii on näha näiteks ühe uusarenduse laste mänguväljak, majade sissepääsud, krundi värav ja veel üht-teist. Tõeline kingitus nii murdvargale kui lapsi himustavale perverdile. On ka selliseid valvesüsteeme, mis edastavad vaid pilti näiteks auto varjualusest või maja välisuksest.

Arvatav turvaprobleem on lühidalt järgmine. IP kaamerate tootjad varustavad kõik oma kaamerad ühe ja sama vaikimisi kasutajanime ja salasõnaga. Seda tehakse eeldusel, et ostja vahetab kasutajanime ja salasõna kohe ära. Vaikimisi salasõnad on internetiotsinguga kergesti leitavad, samuti pole eriti raske leida kaamerate IP aadresse. Neid omavahel ühendades võibki huviline näha kõiki eelpool mainitud kohti.

Paraku pole paroolide äramuutmisest alati abi. Kuni eilseni oli internetis kõigile näha ka ühe Tallinna kaubanduskeskuse turvakaamerate pilt. Ettevõtte turvaülema sõnul vahetati juba kaamerate paigaldamise ajal kasutajanimed ja paroolid ära ning talle oli see ebameeldivaks üllatuseks, et keskuse koridorides toimuv sellest hoolimata kõigile näha on. Paroolid muudeti veelkord ära, kuid pilt oli ikka internetis nähtav. Nii ei jäänudki muud üle, kui kaamerad välja lülitada niikauaks, kui asjas selgust on saadud.

Turvaülema sõnul kasutab firma IP kaameraid ka oma teistes keskustes, kuid seal niisugust probleemi polevat. Ta arvas, et probleem võib olla just internetibrauseri kaudu jälgitavate kaamerate turvalisusega. Sest teistes keskustes olevate kaamerate pilti jälgitakse spetsiaalse tarkvara abil ja sellega probleeme pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles