Arvamus: prostitutsiooni legaliseerimine annaks naistele kaitse

, Tallinna korrakaitsekomisjoni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituut. Pilt on illustreeriv
Prostituut. Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Tallinncity kirjutas, et pealinnas leiab prostituudi 20 minutiga. Sulgeda silmi maailma vanima ameti ees ja loota, et see iseenesest kuhugi kaob on ülim naiivsus. Kui korterbordellide arv on plahvatuslikult tõusnud, järelikult on ka nõudlus suurenenud, leiab Tallinna korrakaitsekomisjoni liige Toomas Viks (RE).

Seksuaalteenuse vahendamine on Eestis karistatav, mis on ka igati õige. Korterbordellid ühe või kahe naisterahvaga võivad olla kõiksugu maniakkidele või vägivaldsetele meestele kerge saak – naised pole seal kaitstud. Vägivalla puhul (kliendi poolt) on vähe tõenäoline, et seda ametit pidavad naised ka politsei poole pöörduksid. Ma ei õigusta kunagisi suuri pordumaju Tallinnas, aga seal oli olemas turvamees, kes vajadusel naisi võimaliku füüsilise vägivalla eest kaitses. Hetkel on aga olukord, kus prostituutidel puudub igasugune kaitse. Riigi jaoks pole neid ametlikult olemas. Kupeldamine (isik, kes ehk mingilgi määral prostituute vajadusel kaitses) on aga kriminaalkuritegu.

On ilmselge, et antud olukorra reguleerimiseks ja selle ametiga tegelevate naiste kaitseks tuleks prostitutsioon legaliseerida. Sellest võidab nii riik kui prostituudid ise. 

Kaks põhiargumenti, mis räägivad selle kasuks on tervishoid ja majandus. Legaalselt töötavad teenuseosutajad oleksid kohustatud läbima regulaarselt tervisekontrolli, see aitaks kaitsta kliente AIDSi ja teiste suguhaiguste eest. Kui prostituudid maksaksid sotsiaalmaksu, oleks nad nii tervise- ning pensionikindlustatud. Lisaks saaks riik legaalset maksutulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles