Uus rakendus kuvab Tallinna ühistransporti reaalajas

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Trafi

Ühistranspordi infot reaalajas kuvav mobiilirakendus Trafi on kasutatav ka Tallinnas.

Äpi eesmärk on aidata inimestel ühistranspordiga kiiresti ja mugavalt linnas liikuda, sõltumata sõiduplaanidest, vaid lähtudes reaalsest olukorrast linnas. Rakenduse kasutaja ei pea teadma peatuste nimesid ega linna tundma - otsing leiab sobiva transpordiühenduse ka organisatsioonide nimede muude märksõnade põhjal. Trafi tasuta mobiilirakendust kasutab tänaseks 500 000 inimest 18 Leedus, Lätis, Türgis ja Brasiilias, nüüd on see kättesaadav ka tallinlastele.

«Trafi kuvab Tallinna ühistranspordi infot reaalajas, võttes arvesse enamikus bussides, trollides ja trammides olevate GPS-seadmete infot sõiduvahendi reaalse asukoha kohta, arvutades selle põhjal täpse saabumisaja konkreetsesse peatusesse. Nii on rakendusest saadav info alati täpsem kui sõiduplaanides nähtav,» teatas rakenduse loonud Leedu ettevõtte Trafi juht Martynas Gudonavičius.

Otsing võimaldab tema sõnul leida ühistranspordi ning jalgsi liikumisega kiireima ja mugavaima teekonna soovitud sihtpunkti jõudmiseks, teekonda kuvatakse ka kaardil. Üks olulisim otsingu eelis on see, et sihtpunktina saab sisestada ettevõtte või organisatsiooni nime, näiteks «botaanikaaed». Nii pole oluline teada täpset aadressi ega peatuste nimesid selle koha lähedal, kuhu on soov jõuda. Kirjutades otsingusse «kohvik», pakub äpp välja lähimad kohvikud ning teekonna nendeni.

Sagedasti kasutatavad teekonnad saab lisada lemmikvalikute hulka, et need oleksid kiiresti leitavad. Lisaks julgustatakse rakenduse kasutajad andma märku ummikutest ja muust, mida nad linnas liigeldes märkavad, mis võiks ka ühistranspordivahendite liikumist mõjutada. Sisestatud infot arvestatakse automaatselt otsingutulemuste kuvamisel ning problemaatilisi piirkondi või peatusi siis ei soovitata.

Gudonavičiuse sõnul on neil praegu küll sihikul suurlinnad üle maailma, kuid Eesti versiooni loomine oli iseenesestmõistetav samm. «Oleme ise Leedust ja kuna Balti riigid moodustavad mingis mõttes ühe terviku, siis oli väga loogiline, et laiendame oma teenuse ühena esimestest ka lähinaabriteni. Ja siis vaatame kaugemale, miljonilinnade poole üle maailma,» selgitas Gudonavičius.

TRAFI mobiilirakendust saab kasutada Androidi ja iOS (Apple) tarkvaraga. Rakendus on tasuta allalaetav nutiseadmete rakenduste keskkonnast (App Store) ja Google Play'st.

Kiirtest

Rakendus näitas ennast üldiselt heast küljest, keskklassi Androidifonil toimetas ja sujuvalt kiiresti nii menüüdes, sõiduplaane sirvides kui asukohta kuvades. Marsruudiotsing jätab siiski soovida.

Kui paluda kuvada marsruuti toimetuse majast Tallinna kesklinnas (Maakri 23a) Nõmmele ja sisse on lülitatud kõik võimalikud liikumisviisid – troll, tramm, buss, rong ja isegi laev – siis soovitab rakendus sõita vaid bussiga. Aga kui kasutaja tahaks näiteks rongiga sõita ja teeb vaid selle valiku, siis pole rakenduse meelest see võimalik. Isegi ei soovita, et «Vaata, täna on ilus ilm, võiksid läbi vanalinna rongijaama kõndida». Aga kui sisse lülitada ainult tramm ja rong, siis leitakse küll, et Paberi peatusest saab sõita Balti jaama ja sealt rongile ümber istuda (mis tipptunniliikluses ongi tihti kõige kiirem liikumisviis).

Võrdluseks, Google Now, millega on varustatud iga kaasaegne Androidi telefon, oskab kõikvõimalikke transpordiviise kombineerida ja reastab need kiireima päralejõudmise järgi. Samuti hoiatab  Google Now, kas mõnel trassil võib praegu liiklusummik kohalejõudmisaega mõjutada.

Üks asi on Trafil ja Google Nowl ühine: ehkki mõlemad oskavad teed juhatada ka jalakäiale, pole kummagi rakenduse meelest jalgrattasõit Tallinnas võimalik ja sellist valikut ei kuvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles