Mauri Grossi näitus "Lahe trenn III" Vaal galeriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauri Grossi näitus "Lahe trenn III" Vaal galeriis
Mauri Grossi näitus "Lahe trenn III" Vaal galeriis Foto: Kultuurikava.ee

Näituse avamisõhtu on neljapäeval, 2. oktoobril algusegakell 17.

Näitus on avatud 2. oktoobrist kuni 7. novembrini.

Mauri Grossi kunsti lähtealus on lugupidamine traditsioonilise maalikunsti vastu. Renessanssi meistrite väljatöötatud kihiline, värvitoonide vastasmõjust sündinud efekte ärakasutav tehnika annab maalidele sügavust nii visuaalses kui mentaalses mõttes. Seda on väga vaja, sest motiivid, mida Gross kujutab, on äärmiselt banaalsed – riietusesemed, jalanõud, siinses koguteoses siis puuviljad. Põhimõtteliselt on see pop-kunst, mida on teadlikult niiöelda paatinaga rikastatud.

Näituse tuumik koosneb neljasajast algselt eraldiseisvast maalist, mis on käesolevaks esitluseks kokku liidetud neljaks tervikuks. Pildid moodustavad korduvate elementidega pinna, mida võib vaadelda pealiskaudselt, justkui dekoratiivset kahhelseina. Ka see on pop-kunstile omane võte.

Pikemal süüvimisel ilmnevad nihestused tuimas rütmis ning objektid väljuvad taju piiridest metafüüsikasse. Maalide kogus ei võimalda haarata üksikut ega keskenduda valikule; vaataja on segaduses nagu kärbes, kes ei suuda maanduda sebra seljale, sest liiga raske on otsustada, kas maanduda mustale või valgele triibule.

Näituse pealkiri “Lahe trenn III” viitab spordi jõulisele kohalolule meedias ja kultuuriruumis, mida kunstiinimesed tavaliselt käsitlevad negatiivse tendentsina. Paralleeli spordiga võib aga vaadelda ka positiivsest küljest, sest kunstki on treenimist ja pidevat distsipliini eeldav tahteakt, kus harjutamine viib üha suurema meisterlikkuse poole.

Mauri Gross on sündinud 1969. aastal Raplas. Ta lõpetas 1997. aastal Eesti Kunstiakadeemia lavakujunduse eriala ning on alates 2009. aastast vabakutseline kunstnik.

Pressiteksti koostas Mari Kartau.

Lisainfo: 
Vaal galerii 
 
 
6810 871 
 
 
5302 8766 
 
galerii@vaal.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles