Muusikapäev Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis - Hugo Lepnurm 100, Ludvig Juht 120

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikapäev Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis - Hugo Lepnurm 100, Ludvig Juht 120
Muusikapäev Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis - Hugo Lepnurm 100, Ludvig Juht 120 Foto: Kultuurikava.ee

Rahvusvaheline muusikapäev, 1. oktoober on Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis sel aastal pühendatud kahele eesti muusika suurkujule - Hugo Lepnurmele ja Ludvig Juhtile. Kell 16.00 avame näituse "Muusika. Orelid. Aated. Hugo Lepnurm 100" ja esitleme muuseumi raamatusarja ELAVIK 17. trükist "Armas sõber Eduard! Ludvig Juhti ja Eduard Tubina kirjad".

Sissepääs üritusele tasuta.

Seda sündmust kaunistavad muusikalised hetked on seotud nii näituse kui raamatu, nii Lepnurme kui Juhtiga. Lepnurme kodutalus kasutusel olnud, 1889. aastal valminud koduorelil annab näituse avamisel eksklusiivse kontserdi organist Ene Salumäe. Raamatu keskseks teemaks olevast Eduard Tubina Kontrabassikontserdist esitavad kolmanda osa Regina Udod (kontrabass) ning Lea Leiten (klaver).

Hugo Lepnurme juubeliaasta saab jätku muuseumis, Assauwe tornis, kus avatakse tema elu(tööd) ja loomingut kajastav näitus. Lepnurme mahukal arhiivil põhineva näituse koostasid Hugo Lepnurme õpilane ja organist Ene Salumäe, muuseumi muusikaosakonna juhataja Risto Lehiste ning teadur Ene Kuljus.Näitus on avatud 1. - 31. oktoober Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi Assauwe tornis.

Eesti kontrabassivirtuoosi Ludvig Juhti 120. juubeliaastal näeb ilmavalgust 17. raamat sarjast Elavik. "Armas sõber Eduard! Ludvig Juhti ja Eduard Tubina kirjad" jutustab loo ühe eesti muusika suurteose - Eduard Tubina Kontrabassikontserdi - sünnist läbi kirjavahetuse. USA-s elanud Juhti ja Rootsis tegutsenud Tubina kirjades peegeldub selle kontserdi loomise kõrval ka tolleaegne USA muusikaelu, Tubina loomingu käekäik ning üldine poliitiline situatsioon 1940. aastate teisel poolel, kui sai alguse aastakümneid kestnud külm sõda. Raamatu koostas Alo Põldmäe, kujundas Kadi Pajupuu ning kirjastas SE&JS.

Tähistamaks vääriliselt rahvusvahelist muusikapäeva maksab raamat esitluse päeval muuseumipoes vaid 8€. Muusikapäeval saab muuseumipoest osta Tubina raamatute komplekti ("Armas sõber Eduard! Ludvig Juhti ja Eduard Tubina kirjad", "Eduard Tubin ja tema aeg" ja "Igatsusest sündinud elusümfoonia. Eduard Tubin 100") vaid 10€ eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles