Noblessneri sadamasse loodi Krusensterni väljak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adam Johann Ritter von Krusensterni bareljeef.
Adam Johann Ritter von Krusensterni bareljeef. Foto: Liis Treimann

Tavaliselt kõikvõimalikke avamisi armastav Tallinna linnapea Edgar Savisaar ei saanud teiste asjatoimetuste kõrvalt mahti avada baltisaksa meresõitja Adam Johann Ritter von Krusensterni bareljeefi, millesse linn investeeris 13 000 eurot.

«Linnapea oli seotud teiste tööülesannetega. Linnavalitsust esindas võluvalt ja sädelevalt abilinnapea Eha Võrk. Rohkem ei ole mul midagi öelda,» rääkis BNSile linnavalitsuse pressiesindaja Ain Saarna. Täpsustavale küsimusele, millised olid Savisaare teised tööülesanded, mis takistasid tal avamisel osaleda, vastas Saarna: «Linnapea oli seotud teiste tööülesannetega. Linnavalitsust esindas sädelevalt ja asjakohaselt Eha Võrk. Rohkem ei ole mul midagi öelda.»

Bareljeefi initsiatiiv tuli ühendusega East-West Bridge seotud Vladimir Dervinjovilt. Savisaar toetas ideed, seejuures lepiti kokku, et mälestusmärgi rajamist finantseerib täies mahus Eesti pool. Saarna ei leidnud aega BNS-ile kommenteerida, kas Savisaare loobumine üritusel osalemisest võis olla põhjustatud asjaolust, et Dervinjov soovis bareljeefi rajamise raames East-West Bridge'ile promo teha ning et Dervinjovi on seostatud pronksiöö rahutuste võtmeisiku ja Öise Vahtkonna juhtfiguuri Dmitri Linteriga.

Nii osales esialgu suurelt reklaamitud bareljeefi avamisel peale Eha Võrgu ja Dervinjovi veel laevaehitusgrupi BLRT kommunikatsioonidirektor Katja Ljubobratets, Krusensterni järeltulijad, laeva Krusenstern kapten Mihhail Novikov ja veteranid.

Bareljeef asub Noblessneri sadamas Mere, Peetri ja Staapli tänava vahelisel alal, mis nimetati Adam Johann von Krusensterni väljakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles