Video: koolide pingeread tekitavad skepsist

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rocca al Mare kool on üks nendest koolidest, mis on võrreldes eelmiste aastatega erinevates koolide pingeridades tubli tõusu teinud. Kooli direktor tunnistas, et tema on selliste pingeridade suhtes skeptiline.  

«Mulle kui koolijuhile annavad nad analüüsimiseks piisavalt materjali küll, aga see, et ta on kõigile arutamiseks, targutamiseks ja sõnavõtmiseks.. Ma leian, et see ei ole tänasel hetkel õige,» tunnistas Kreintaal, kelle sõnul tekitavad erinevate meetodite kasutamine seda, et üks kool asetseb erinevates pingeridades täiesti eri kohtadel. «See näitab, et asjad on kahtlased,» arvas Kreintaal.

Ta pakkus välja, et tegelikult võiks ajakirjanduse asemel pingeridu koostada hoopis haridus- ja teadusministeerium. Ta toob heaks näiteks PISA testi, kus kool kantakse edetabelisse ilma teiste koolideta. «Nii me näeme, kus me oleme, aga me ei näe teisi koole, aga me teame võrrelda,» rääkis direktor. Ta nentis, et nii lapsevanemad kui ka õpilased tahavad kooli seisu teada.

Rocca al Mare kooli direktor ei oska märkida, kust nende tubli tõus pingeridades on täpselt tulnud. «Oleme kõik need 14 aastat ajanud oma rida,» ütles Kreintaal, et tulemus pole kunagi olnud eesmärgiks omaette. Õpilastele antakse nende koolis palju vabadust. «Meil on tublid õpetajad, kes lihtsalt ei edasta õpilastele õppematerjale, vaid oskavad neid mõtlema panna- analüüsima, kasutama südant,» kirjeldas direktor.

«Me pole ka tundide arvu paisutanud. Pigem on kõik ained riikliku miinimumi peal,» ütles Kreintaal ning tõi näiteks inglise keele, mida õpetatakse vaid kaks korda nädalas. Põhikoolis on inglise keele õpe väga heal tasemel ja gümnaasiumiastmes kasutatakse seda pigem vahendina.

«Oleme palju rääkinud viimastel aastatel, et õpetaja peaks olema huvitav ja kõnetama õpilast ja rääkima sellest, et mis on elu üldse, mitte õpetama kuivi fakte, millega ei osata midagi peale hakata,» kirjeldas direktor ei arva, et just see äkilise hüppe on põhjustanud.

Rocca al Mare abituriendid Krister ja Ott ütlesid, et nemad ei jälginud 10. klassi astudes koolide pingeridu. «Käisin siin 1. klassist saati. Kool oli mulle nii südamelähedaseks saanud, et pingeread ja eksamitulemused olid viimased, millele keskendusin,» ütles Krister. Ott ütles, et tema gümnaasiumivaliku tegid lihtsaks Rocca al Mare väga head õpetajad. «Ju on pingerida just selle tulemus,» avaldas noormees arvamust.

Nende arvates on pingeread vajalikud, kuid sealt tulenevat infot tähtsustatakse kindlasti üle. «Mingisugune info seal peitub, aga pigem on need justkui tubliduse või süsteemi jälgimise määraks,» arvas Krister ja lisas, et kohe kindlasti ei näita pingeread õpilase intelligentsust.

Noormehed kirjeldasid jaburat tendentsi, kus gümnaasiumiastmes on õpetajatel ja õpilastel suhtumine, et kõike tehakse ainult eksamite nimel. «Et kui kunagi eksamid läbi on, siis elu on elatud,» kirjeldas Krister kuid pidas oluliseks toonitada, et kindlasti mitte ei vasta see tõele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles