AJALOOLAUPÄEVAK EDUARD VON DELLINGSHAUSENIST JA BALTI HERTSOGIRIIGIST

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AJALOOLAUPÄEVAK EDUARD VON DELLINGSHAUSENIST JA BALTI HERTSOGIRIIGIST
AJALOOLAUPÄEVAK EDUARD VON DELLINGSHAUSENIST JA BALTI HERTSOGIRIIGIST Foto: Kultuurikava.ee

Ajaloolane SIRJE KIVIMÄE räägib Eestimaa rüütelkonna esimehest EDUARD VON DELLINGSHAUSENIST.



Eestimaa rüütelkonna viimane peamees 1902. aastast Eduard vabahärra von Dellingshausen (1863-1939) leiab meie ajalookirjutuses märkimist Vene sõjaväe kohalekutsujana 1905. aastal ning 1918. aastal Saksa okupatsioonivõimu nõutajana ja nn Balti hertsogiriigi kavandajana, seega eestlaste iseseisvuspüüete vastasena. Tähelepanu on siiski pälvinud tema toetusel toimunud rüütelkonna esindajate kontaktid eesti tegelastega ning ta reformikavad. 


Tagasivaate oma elule pealkirjastas ta „Kodumaa teenistuses“ (eesti keeles 1994, 2010), mõistes kodumaa all Eestimaa provintsi, mille teenimine oli aadliku ja mõisaomaniku aukohus. Baltisaksa historiograafia hindabki teda kui väljapaistvat isiksust, kes osava diplomaadina kaitses lõpuni maa huve rüütelkondliku korporatsiooni privileegidest lähtuvalt. 


Dellinshausen oli end juba tõestanud oma mõisamajapidamiste ja ühistegevuse arendajana, kui ta seisusekaaslaste poolt juhiks valiti. Ettekandes käsitletakse lähemalt rüütelkonna organisatsiooni ja Dellingshauseni võitlusi Peterburis maaomavalitsuse autonoomia säilitamise eest, mille endiselt veel ulatuslik kompetents oli eelduseks Eesti rahvusriigi rajamiseks.



Maarjamäe lossi juurde sõidavad bussid 1A, 5, 8, 34A ja 38, peatus Maarjamägi.



Võimalik on külastada ka Maarjamäe lossis avatud näituseid:


Avatud on Eesti Vabariigi ajalugu tutvustav suurnäitus „ISEOLEMISE TAHE“ ja Filmimuuseumi näitus „SIIN ME OLEME! Eesti filmi esimene sajand“. Samuti on avatud 3D fotonäitus „Tervitusi Revalist, Dorpatist, Narvast, Pernaust, Fellinist, Hapsalist ja Arensburgist. Sajanditagune linnafoto Eesti Ajaloomuuseumi fotokogus 3D".



Muuseum on avatud K-P kell 10-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles