Sébastian Thiéry 'Meie esimene miljon'

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sébastian Thiéry 'Meie esimene miljon'
Sébastian Thiéry 'Meie esimene miljon' Foto: Kultuurikava.ee
Sébastien Thiéry „Meie esimene miljon“


Lavastaja: Ivo Eensalu


Kunstnik: Jaak Vaus


Osades: Pirjo Levandi, Tõnu Kilgas, Merilin Kirbits ja Madis Milling


Autor: Sébastien Thiéry (Prantsusmaa), tlk. Inge Eller



Arvatavasti on suurem osa inimestest kas nii või naa unistanud majanduslikult muretust ja külluslikust elust. Paraku on seda antud vähestele ja suurem osa unistajatest jäävadki unistama. Ometi pole unistaminegi paha – teatud piirini on see taganttõukav ja tegutsemainnustav jõud. Kuigi on ka neid, kes ei hooli sugugi rahaküllusest ega mõnusamast elust, vähemalt sõnades mitte. Tekib küsimus – kas ka tegelikult? Mida me üldse rahaga teeme ja mis raha meiega teeb...



Selliseid ja muidki samalaadseid küsimusi esitab noor prantsuse näitleja ja komödiograaf Sébastien Thiéry oma komöödias „Comme s`ill en pleuvait“, mille Vana Baskini Teater on võtnud oma repertuaari pealkirjaga „Meie esimene miljon“. Tüki lavastab Ivo Eensalu, kes esietendusega 14. märtsil tähistab oma 65. sünnipäeva. Mängivad Pirjo Levandi, RaiTõnu Kilgas, Merilin Kirbits ja Madis Milling.



Sébastien Thiéry sündis Pariisis 1970.a. Ta omandas näitlejahariduse teatri-ja filmikoolis Cours Florent ning Konservatooriumis. 30-aastaselt hakkas ta kirjutama teatrile. Tema esimene näidend Sans ascenseur („Ilma liftita“) jõudis lavale 2005. a. Théâtre du Rond Point’is. Nii selles kui enamuses oma järgmistest näidenditest oli laval ka autor ise. Samal ajal teatritööga tegi Sébastien Thiéry rohkelt kaastööd televisioonile. Aastatel 2004 - 2005 kirjutas ta üle kolmesaja osa Canal+’s näidatud seriaalile Chez Maman („Ema juures“), milles ta ka ise näitlejana osales. Tema näidend Cochons d’Inde (sõnamäng: otsetõlkes „Sead Indiast“, kuid sama sõnaühend tähendab ka merisiga), mis lavastati 2009. a. Théâtre Hébertot’s, teenis kaks Prantsuse teatri tähtsaimat aastaauhinda ehk Molière’i: parima meesnäitleja ja parima komöödia auhinna. Tema näidendite teravmeelsetes dialoogides ja absurdilähedastes situatsioonides võib aga leida sarnast ka Ionescoga. 2012. a. tôi Bernard Murat Théâtre Edourad VII’s lavale S.Thiéry näidendi Comme s’il en pleuvait ( „Nagu küllusesarvest“, Vana Baskini Teatris „Meie esimene miljon“), mida saatis suur menu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles