Eesti Vabaõhumuuseumis peetakse setode mihklipäeva

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto naised
Seto naised Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Sel laupäeval toimub Eesti Vabaõhumuuseumis juba viies seto mihklipäev. Seto leelotajad, pillimehed, tantsijad, käsitöölised ja kogukonna esindajad kogunevad sel päeval muuseumi, et maha pidada üks sügisene vabaõhupidu.

Ürituse peakoordinaatori Elvi Nassari sõnul on peole oodatud kõik, kes soovivad kogeda üht õiget seto praasnikku.

«Õigeusklikud setud peavad mihklipäivä vana kalendri järgi 12. oktoobril, kuid oktoobris on ilmad juba jahedavõitu ja valget aegagi lühemalt. Seetõttu peame oma külapidu – mida Setumaal vanasti praasnikuks kurtsuti – juba septembri lõpus. Mihklipäeva praasnikku pühitseti rikkaliku lauaga 2-3 päeva, sellele eelnes palvuste pidamine kirikutes või tsässonates (külakabelites),» rääkis Elvi Nassar ja lisas, et üheskoos lauldes ja tantsides ehk kuljatades tähistati põllutööde ja karjaskäimise lõppu. Tuleval laupäeval on nii setudel kui ka tallinlastel võimalik vabaõhumuuseumis osa saada ehtsast seto praasnikust.

Mihklipääva tegevused toimuvad Eesti Vabaõhumuuseumis kella 12-17-ni. Üritus algab setokeelse palvusega Kuie koolimajas, kus teenistust peab Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku preester,  isa Sakarias Leppik. Järgneb kirmask Kolu kõrtsi esisel platsil. Saab maitsta seto sööki ja jooki, õppida leelolaulu ja kargust.

Kolu kõrtsi ees laulavad leelokoorid Tallinnast, Setomaalt, Põlvast ja Võrust. Rahvuslikke pillilugusid esitavad Jaan Sarv, Voldemar Ahone jt. Toimub ka väike mihklilaat, kust saab osta  Seto Käsitüü Kogo kaunist käsitööd, Raivo Jänesmäe sepiseid, Piusa savikoja keraamikat ning Merlin Lõivu muinasehete koopiaid.

Järgmisel, 2015. aastal peetakse setu mihklipäeva setu Vanatalos, mida avatakse Eesti Vabaõhumuuseumis järgmise aasta mais. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles