Vabaduse väljakul tähistatakse vastupanuvõitluse päeva

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastupanuvõitluse päeva tähistamine Vabaduse väljakul.
Vastupanuvõitluse päeva tähistamine Vabaduse väljakul. Foto: Liis Treimann

Eesti akadeemilised organisatsioonid kutsuvad tallinlasi tähistama täna vastupanuvõitluse päeva ning 70 aasta möödumist Otto Tiefi valitsuse ametisseastumisest.

22. septembril kell 19 kogunevad Eesti akadeemilised organisatsioonid Vabadussõja võidusamba juurde pidulikule kõnekoosolekule, et avaldada austust kõigile kes läbi aegade Eesti rahva ja riigi rõhujatele vastupanu osutanud. Nendega ühinema kutsutakse kõiki isamaalisi inimesi, kes hindavad ja peavad kalliks tuhandete eestimaalaste vaprust ja meelekindlust, kes on rõhujaile vastu astunud, seisnud Eesti ja eestlaste eest ka lootusetuna näinud olukorras ning sageli maksnud selle eest kõige rängemat hinda.

Kell 18.45 algab Raekoja platsilt akadeemiliste organisatsioonide rongkäik Vabaduse väljakule, kus kell 19 rivistuvad organisatsioonide lipuvalved ja liikmed ühislaulmiseks ja pidulikuks kõnekoosolekuks. Kõnega esinevad vabadusvõitleja Enn Tarto Eesti Memento Liidust ning Eesti Korporatsioonide Liidu presideeriva korporatsiooni Fraternitas Estica vilistlane Harry Lahtein. Kõnede vahepeal esineb Eesti Üliõpilaste Seltsi meeskoor.

18. septembril 1944 nimetas presidendi ülesandeid täitev Jüri Uluots ametisse laiapõhjalise koalitsioonivalitsuse, mida juhtis Otto Tief. See valitsus deklareeris Eesti Vabariigi kestmist ja erapooletust käimasolevas sõjas.

22. septembril 1944 hõivas läände tunginud Punaarmee Tallinna, kust Saksa okupatsiooniväed pärast kokkupõrkeid eestlastega olid juba lahkunud. Tallinnas oli ametis Otto Tiefi põhiseaduslik valitsus ja Pika Hermanni tornis lehvis sinimustvalge lipp. Selle asemel heisati punalipp ning algas Nõukogude Liidu järjekordne okupatsioon Eestis. Siiski pidi punaarmee faktiliselt okupeerima Eesti Vabariigi pealinna, mis mängis olulist rolli Eesti Vabariigi järjepidevuse hoidmisel ning mittetunnustamispoliitikas.

Ürituse korraldajaks on Eesti Korporatsioonide Liit, Vabaduse väljakule on oodatud kogu linnarahvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles