Tallinna volikogu algatas Collegium Estonicum’i asutamise

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volikogu esimees Toomas Vitsut.
Volikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Peeter Langovits

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut esitas eile volikogule eelnõu pealinna esimese riigigümnaasiumi Collegium Estonicum asutamiseks.

Eelnõu kohaselt teeb linnavolikogu haridus- ja teadusministrile ettepaneku avada Tallinnas Eesti Vabariigi 100. juubeliaastaks riigigümnaasium, teatas volikogu pressiesindaja. Tallinna visiooninõukojast lähtunud idee järgi võiks eestikeskne kool kanda nime Collegium Estonicum. Uue kooli ideed on analüüsinud ja toetanud töörühm Tallinna ülikoolide ja linna esindajatest, kelle ettepanekutele esitatud eelnõu tugineb.

Töörühma põhijäreldustest jäi kõlama soovitus asutada Eestiga seotud teemade ja valdkondade süvakäsitlusele spetsialiseeruv gümnaasium, kus arvestatakse ka nende laste vajadusi, kes Eestisse ümber asuvad või siia naasevad. Kui Tallinnas on inglise, saksa, prantsuse, vene, juudi jt kultuure ja keeli süvendatult õpetavad koolid, siis peaks töörühma arvates siin olema ka kool, mille fookuses on eesti kultuur ja tähendusruum.

Samas oleks Collegium Estonicum mitmekeelse õppekavaga ning pakuks vähemalt kaht spetsialiseerumisvõimalust: tehnoloogia- ja kultuurisuunda. Vähemalt kolmandiku õppetööst viiksid läbi Tallinnas paikneva nelja avalik-õigusliku ülikooli õppejõud.

Kõik neli ülikooli – Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Ülikool, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Eesti Kunstiakadeemia – on andnud sellise gümnaasiumi loomise ideele oma ametliku toetuse ning lubanud panustada selle õppetöösse nii oma õppejõududega kui ka ülikooli õpikeskkonna ja laboratoorse baasi kasutusse andmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles