Video: Šotimaa iseseisvuse pooldajad ja vastased kohtusid vanalinnas

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilne Šotimaa iseseisvusreferendum tõi ühte vanalinna öölokaali kokku iseseisvuse tulised pooldajad ja vastased, kel kõigil oli tuleviku suhtes eriarvamus.

«Loodan, et see on tugev «jah» Šotimaale. Me oleme üks rikkamaid riike maailmas, kuigi praeguse Briti valitsuse all elab miljon šotlast vaesuses,» rääkis eile õhtul iseseisvuse tuline pooldaja Paul. Tema sõnul on Inglismaa ressursside rohket Šotimaad alati väga vajanud, kuid vastupidi see nii ei ole.

Paul ütles, et nad soovivad oma tervishoiusüsteemi, haridussüsteemi ning Ühendkuningriik teab seda, kuid on siiani jäänud ükskõikseks.

Uhkusega näitas Paul kuulsaid šoti päritolu leiutajaid. «Telefon, television, Ameerika merevägi,» loetles ta üles šotlaste leiutisi. «See oli Šotimaa mees, kes lõi Inglismaa panga, » teatas Paul ja lisas, et murejutud valuuta pärast on liiast. «Me tahame lihtsalt paremat tulevikku oma lastele,» võttis ta oma jutu kokku. 

Pauli tuttav Joe aga oma kodumaa iseseisvumist ei toeta. «Ma loodan, et vastus tuleb «ei»,» ütles ta eile õhtul konkreetselt. «Parim lahedus on, et me jääme ikka kokku ning ei lõhesta kogu Ühendkuningriiki lihtsalt sellepärast, et me tahame olla iseseisvad,» arvas Joe, et iseseisvuspüüdel pole erilist tagamõtet.

Londonist Tallinnasse poissmeeste õhtut tähistama tulnud seltskond kirjeldas, millised on meeleolud Inglismaa pealinnas. «Inimesed Londonis arvavad, et Šotimaa jääb osaks Suurbritanniast. Nad vajavad meid,» arvas Ben. Tema sõnul ühendab neid nii palju- ühine pikk riigipiir, tööjõud, raha. «Kui nad eralduvad meist, kaotavad nad rahas, kaubanduses,» kirjeldas Ben, kes ise pakub, et 52 protsenti inimestest hääletab iseseisvuse vastu, 48 poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles