Loeng „Mustpeade epitaaf ja teised 1560. aasta lahinguga seotud kunstiteosed“ (PhD Anu Mänd)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loeng „Mustpeade epitaaf ja teised 1560. aasta lahinguga seotud kunstiteosed“ (PhD Anu Mänd)
Loeng „Mustpeade epitaaf ja teised 1560. aasta lahinguga seotud kunstiteosed“ (PhD Anu Mänd) Foto: Kultuurikava.ee

1560. aasta septembris peeti Tallinna külje all Jeruusalemma mäe juures kuulsusrikas lahing Vene vägedega, mille käigus löödi vaenlane küll tagasi, ent hukka sai 10 mustpead ja teisi tuntud tallinlasi. Langenute mälestuseks püstitati monumente nii lahingupaigale, kirikutesse kui ka vennaskonna majja. Loengus tutvustatakse Tallinna Linnamuuseumi kogudesse kuuluvaid raidkive ja maalitud epitaafi, mis sündisid selle lahingu tagajärjel, ning räägitakse laiemalt keskaja ja varauusaja mälestamiskultuurist.



Mustpeade epitaaf asub Kiek in de Köki torni ekspositsioonis, kus seda on võimalik loengu ajal näha.



Tallinna Linnamuuseum alustab septembris 2014 ettekannete sarjaga „Peidetud ajalugu. Uurija muuseumis“. Ettekannetega esinevad oma ala tuntud teadlased (ajaloolased, arheoloogid, kunstiteadlased jt), kes on kasutanud oma uurimustes muuseumi kogusid. Muuseumi eesmärk on tutvustada ajaloohuvilisele publikule Tallinna Linnamuuseumi kogusid ja näidata, kuidas üks või teine museaal on inspireerinud teadlast oma uurimisteema kallal töötades, millist museaalis sisalduvat informatsiooni ja kuidas teadlane on kasutanud. Uurijate huviorbiidis võib leida esemeid alates Tallinna vanimast kirikutekstiilist haruldaste reliikviate ja arheoloogiliste leidudeni, mida on käsitletud uudsest vaatenurgast ja interdistsiplinaarseid lähenemisviise kasutades. Ei saa ju DNA analüüside teostamist keskaegse reliikvia uuringutes pidada just tavapäraseks lähenemiseks.

Igasse kalendrikuusse on planeeritud üks ettekanne ning  lisaks eksponeeritakse muuseumis ettekandega seostuvad objektid.

Loengusarja toetab Haridus- ja Teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles